Dykkere i vigtig aktion: -Det gør ondt i mit lille dykkerhjerte

Dykkere fra Kolding fiskede 250 kilo skrald op af havet på en eftermiddag. De finder alt fra gammelt jern til flasker, dåser og bildæk.

Dykkere kunne fiske 250 kilo skrald op på blot en eftermiddags arbejde i farvvandet ved Kolding. Arkivfoto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Det er ikke kun på landjorden, at vi smider om os med plastik og gamle dåser.

Det gælder også i havet, hvor en gruppe dykkere fra Kolding i søndags samlede 250 kilo skrald på blot én eftermiddag, oplyser DR P4 Trekanten.

Og det er ikke en engangsforestilling, at dykkerne finder den mængde skrald på havbunden, fortæller dykker Martin Pedersen, der var med til at arrangere skraldeindsamlingen ved Løverodde Strand ved Kolding.

– Det gør ondt i mit lille dykkerhjerte. Jeg er rigtig ked af, at det ser sådan ud. Det er et problem, det kommer vi ikke uden om, siger han.

Smidt ud fra broer

Dykkerne samlede alt fra gammelt jern, flasker, dåser og større tunge ting.

– Det bliver vippet ud af både og ud over brohoveder. Så er det ude af syne, siger Martin Pedersen.

Han er ikke i tvivl om, at der er et problem med affald i havet. Det gælder også plastikaffald, som der er meget diskussion om i den her tid.

– Plastik er et stigende problem i verdenshavene og det er ikke anderledes herhjemme, det er noget, vi løber på hele tiden, siger Martin Pedersen til DR P4 Trekanten.

Kæmpe mængder skrald

Det er svært at regne ud, hvor meget affald, der flyder rundt i havet.

Men alene på kysterne i Vestjylland bliver der samlet 1.000 tons maritimt affald op hvert år, anslår Kommunernes Internationale Miljøorganisation, KIMO Danmark.
En stor del af affaldet er flasker og dunke, kapsler, reb, fiskenet og poser.

Miljø- og Fødevareministeriet offentliggjorde for en måned siden en undersøgelse, der viser, at 85 procent af danskerne er bekymrede over mængden af affald i havet.

Miljø- og Fødevareministeriets har netop sat gang i en nye kampagne “Sammen om et hav uden affald”. Den skal få strandgæster, turister, lystsejlere og fiskere til at lade være med at smide affald på strande, på havne og i havet.

Powered by Labrador CMS