Dyr bøde for åben dør: Ejer føler sig hårdt ramt

AK Frugt har fået en sur smiley og en dyr bøde, fordi en dør - der skulle være lukket - var åben.

AK Frugt i Taastrup har fået en sur smiley og en bøde, grundet en åben dør, der ikke skulle være åben. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Udgivet Opdateret

Ved den seneste kontrol hos AK Frugt i Taastrup blev der fulgt op på et tidligere påpeget problem.

Der var ikke blevet rettet op på problemet, og derfor modtog grønthandler endnu et bødeforlæg samt en sur smiley. Det fremgår af Fødevarestyrelsens kontrolrapport.

Ejeren Sejfeten Akbulut forklarer, at han har gjort noget ved problemet.

En åben dør

Ved en kontrol i februar 2020 blev det over for virksomheden påpeget, at en dør til et forrum til personaletoilettet stod åben. Kun 2,5 meter derfra blev der opbevaret brød, der ikke var i emballage.

Det blev understreget, at det ikke fungerede, og at døren skal være lukket.

Ved den seneste kontrol knap tre måneder efter skulle der derfor tjekkes op på, om virksomhedens medarbejdere havde forstået budskabet.

Og ved besøget var døren endnu en gang åben. Ligeledes lå der brød, som ikke var emballeret tæt ved dørens åbning.

Virksomhedens ejer Sejfeten Akbulut forklarer dog, at han efter kontrolbesøget har gjort noget ved problemet.

– Døren var lukket til, men den var ikke smækket i, siger han til Newsbreak.dk og fortsætter:

– Nu har jeg sat en fjeder på, så den selv smækker.

AK Frugt modtog en bøde på 7500 kroner for den åbne dør.

Ejeren af AK Frugt giver udtryk for, at han har erkendt bøden, men endnu ikke betalt den.

Må gerne ryge

Under kontrollen blev det forklaret, at døren var åben, fordi der var blevet røget i personalerummet. Sådan står der i kontrolrapporten.

Ifølge Arbejdstilsynet må man som hovedregel ikke ryge indenfor på en arbejdsplads. Der kan dog gøres undtagelser, hvis virksomheden har dertilindrettede rygerum eller rygekabiner.

Et rygerum er et særligt lokale med gode udluftningsmuligheder eller ventilation, mens en rygekabine har tilsvarende evner, dog er der ikke tale om et rum, men et fritstående evighed.

Sejfeten Akbulut forklarer, at han ved kontrollen spurgte, om det var tilladt at ryge i personalerummet.

– De sagde selv, at det må man godt, siger ejeren.

Ifølge kontrolrapporten blev det over for AK Frugt også kun påpeget, at rygning på arbejdspladsen skal foregå sådan, at der ikke er risiko for, at fødevarerne bliver kontamineret.

Ejeren selv forklarer, at døren for det meste er åben, fordi de bruger den, når der skal fyldes op i butikken – og altså ikke fordi der bliver røget.

Gør alt hvad jeg kan

Tidligere har Fødevarestyrelsen også løftet pegefingeren over for AK Frugt på baggrund af deres egenkontrol, men det har virksomheden fået styr på, ligesom virksomheden også havde fået lavet en risikoanalyse.

– Sidste gang var der kommet nye regler for egenkontrol, så jeg brugte penge på at få en ny mappe, siger Sejfeten Akbulut.

Ejeren ved nemlig godt, at der skal være styr på det, når der er tale om fødevarer, derfor gør han også sit for at rette op på problemerne.

– Alt hvad de har sagt, har jeg lavet, siger ejeren.

Selv om Sejfeten Akbulut forstår, at der skal være styr på tingene, når det omhandler fødevarer, har han følt sig hårdt ramt.

Han har ejet AK Frugt i 25 år, men for tiden synes han, at tiderne er hårde.

Han forklarer, at bøderne i forbindelse med fødevarekontrollen er noget af det, der har gjort det endnu hårdere, ligesom at coronakrisen også har haft indvirkning på hans forretning.

– Det gør så ondt. Jeg får det så dårligt. Jeg har ikke lyst til at drive butik mere. Jeg har været nødt til at fyre en af mine medarbejdere. Jeg har helt nedtur på. Men jeg gør alt, hvad jeg kan, siger han.

Powered by Labrador CMS