Efter knivdrab: -Det er farligt at gå på job

Der er brug for flere hænder i socialpsykiatrien, siger formand for Socialpædagogernes Landsforbund.

Udgivet Opdateret

Onsdag eftermiddag blev en ansat på et botilbud for voksne i Odsherred stukket ihjel, og en beboer er anholdt og sigtet for at stå bag knivstikkeriet.

Det er langtfra første gang, at ansatte på institutioner i socialpsykiatrien er blevet overfaldet og i værste fald dræbt på arbejdet.

Ifølge Benny Andersen, der er formand for Socialpædagogernes Landsforbund, er der tale om det sjette drab i sektoren siden 2012.

– Det er faktisk noget, der berører mig rigtig dybt. Jeg kender ikke de konkrete omstændigheder i den her sag, så jeg kender ikke årsagen. Men generelt må vi bare sige, at socialpsykiatrien mange steder er udsultet. Der er for få ressourcer, siger han.

Det er ikke på alle bosteder i socialpsykiatrien, at personalet kan føle sig truet, men “det er det for mange steder”, fortæller Benny Andersen.

– Op imod 30 procent af socialpædagoger er udsat for vold eller trusler om vold i løbet af et år, og det er simpelthen et for højt tal. Det er uacceptabelt, siger han.

“En vis risiko”

Han anerkender, at det er et område, hvor der er en vis risiko for, at der kan opstå voldshændelser, men det bør ikke være normalen.

– Vi ved, at hvis folk får den rette behandling – nok ressourcer, viden og rigtige omgivelser – så er chancen for vold formindsket. Der er steder, hvor man ikke oplever vold.

– Jeg påstår ikke, vi kan undgå det, men vi kan gøre meget mere, end vi gør i dag, siger Benny Andersen.

Drab på bosteder

* 30. december 2020 bliver en 29-årig ansat stukket ihjel på botilbuddet Ørbækskilde, som ligger i Veddinge i Odsherred. Overfaldet skete uden for bostedet. En 19-årig beboer er anholdt og sigtet for at stå bag knivstikkeriet.

* 25. marts 2016 bliver en 57-årig kvindelig ansat på bostedet Lindegården knivdræbt af en 30-årig mandlig beboer.

* 7. maj 2014 bliver to medarbejdere – en 69-årig læge og en 40-årig socialrådgiver – knivdræbt på botilbuddet Saxenhøj i Sakskøbing af en 28-årig mandlig beboer. Den ene dør på stedet, mens den anden senere dør af kvæstelserne. Gerningsmanden dømmes til anbringelse for dobbeltdrab og forsøg på drab.

* 2. december 2013 bliver en kvindelig sosu-assistent på bostedet Ringbo i Bagsværd knivdræbt af en 72-årig mandlig beboer. Gerningsmanden er skizofren og nægtede op til drabet at tage sin medicin.

* 7. februar 2012 bliver en 46-årig kvindelig socialpædagog voldtaget og dræbt på en gåtur med en 40-årig mandlig beboer fra bostedet Blåkærgård ved Viborg. Gerningsmanden, som er sindssyg, får en anbringelsesdom på ubestemt tid.

Kilder: Ritzau, Avisen.dk.

Han mener, der er brug for flere ansatte, men det skal også være ansatte, der har de rette faglige egenskaber. Beboerne har meget komplekse problemer, fortæller han, og det skal personalet have en viden om.

Derfor opfordrer Benny Andersen kommunal- og regionspolitikere til at hjælpe socialpsykiatrien, ligesom regeringen skal prioritere området i en kommende tiårsplan for psykiatrien.

Han efterlyser også et bedre samarbejde mellem behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien.

– Når mennesker bliver udskrevet, skal mine medlemmer på bostederne jo vide, hvad det er for en tilstand, de er i. Det sker ikke godt nok i dag, siger Benny Andersen.

Fundet på vejen

Politi og ambulance blev klokken 15.11 rekvireret til Riisvej i Fårevejle – Odsherred kommune, hvor en tilskadekommen mand var blevet fundet på vejen.

Da ambulancen kom frem, kunne det konstateres, at manden var stukket med kniv, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse. 

Ambulancepersonalet ydede førstehjælp, og den 29-årige blev hentet af lægehelikopteren og fløjet til Holbæk Sygehus.

Skaderne var dog så alvorlige, at hans liv ikke stod til at redde, og han blev erklæret død på sygehuset.

Politiet anholdt klokken 15.27 en 19-årig beboer på opholdsstedet.

Han er sigtet for at stå bag knivstikket på medarbejderen. Anholdelsen foregik uden dramatik, og den 19-årige blev taget med på politistationen til afhøring.

Han vil i torsdag blive fremstillet i grundlovsforhør med begæring om varetægtsfængsling.

Gerningssted undersøges

Gerningsstedet bliver nu undersøgt af politiets kriminalteknikere og afsøges med hunde.

Undersøgelserne vil stå på indtil senere på aftenen, hvor også de øvrige tilstedeværende på stedet vil blive afhørt til sagen.

Den 29-åriges pårørende er underrettet om dødsfaldet.

“Midt- og Vestsjællands Politi forventer ikke at kunne give yderligere oplysninger i sagen før grundlovsforhøret i morgen”, slutter pressemeddelelsen.

Powered by Labrador CMS