Efter stormløb: Nyt om dine feriepenge

Tirsdag var køen lang til at finde ud af, hvor mange feriepenge, vi har stående hos Lønmodtagernes Feriemidler.

Udgivet Opdateret

Helikopterpenge er et begreb, der dækker over, når staten – illustrativt set – kaster penge ud til borgerne fra en helikopter. Det er, har flere økonomer forklaret, en effektiv måde at sikre fortsat forbrug. På den måde holdes samfundsøkonomien kørende.

Kort fortalt vil mange mennesker med flere penge mellem hænderne bruge flere penge og på den måde får virksomhederne også flere penge mellem hænderne. For nylig præsenterede regeringen idéen om en såkaldt sommerpakke, der skal gøre netop det.

Onsdag i Folketingssalen afslørede finansminister Nicolai Wammen (S) ifølge Ritzau, at danskernes indefrosne feriepenge faktisk er en del af overvejelserne til, hvordan den sommerpakke netop skal stykkes sammen.

Netop de indefrosne feriepenge, der ellers var øremærket senere udbetaling ved pension, har været særdeles brandvarmt emne i forskellige sammenhænge. Pengene er blevet indefrosset, fordi ferie-strukturen på arbejdsmarkedet er blevet lavet om. Tidligere skulle man opspare feriedage og -penge året forinden.

Ændringen har medført, at der nu er en ophobning af feriepenge, som ikke bare kan udbetales – men det bliver de måske alligevel siger Nicolai Wammen. Der er i noget tid blevet spekuleret i netop muligheden for det. Det er smittet af.

Tirsdag aften kunne Newsbreak.dk ved selvsyn konstatere, at der var en times kø for at logge ind på Lønmodtagernes Feriemidler, hvor danskere kan se, hvor mange penge, de har stående på den personlige feriekonto. Onsdag klokken 15.34 er der mere end 1000 mennesker i kø.

Hvad sagde han så?

Efter onsdagens spørgetime i Folketinget blev Wammen direkte adspurgt nødt til at forklare, at der er forskellige værktøjer at bruge for at skrue bemeldte sommerpakke sammen. Et af dem ér altså de indefrosne feriepenge, lød det.

– Jeg ser feriepengene som et stærkt værktøj i kassen. Vi vil i morgen drøfte med folketingets partier, hvilke forskellige værktøjer vi kan bringe i anvendelse. Vi vil gerne se tingene i en sammenhæng. Samtidig med at vi udfaser hjælpepakkerne, så skal vi samtidig også tage initiativer, der kan være med til at stimulere økonomien, sagde han til Ritzau efter spørgetimen.

Meldingen er således særdeles enslydende med den, statsminister Mette Frederiksen (S) gav tirsdag. Ingen af dem vil dog være mere konkrete end, at der er en del af overvejelserne.

– Jeg tror ikke, at vi kommer det nærmere i dag. Vi taler med folketingets partier om i morgen, hvilke initiativer vi synes er fornuftige, sagde Wammen onsdag.

Tilbage i starten af april foreslog Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation, at staten stiller finansiering til rådighed, så danskerne kan få udbetalt de indefrosne feriepenge. De to foreninger vurderede, at de pengene vil vokse til 100 milliarder kroner i august.

Hvad er helikopterpenge?

Begrebet blev først officielt brugt i 1969 af Milton Friedman, og det skal forstås symbolsk. Altså, en helikopter flyver over landet og smider poser med penge ud til borgerne i et givent land. Næsten bogstavelig talt.

I hvert fald er der rent faktisk tale om direkte udbetalinger af kontanter til borgerne. På den måde sikrer man, at pengene generer salg i butikker, og på den måde holdes der hånd under samfundets økonomi.

Når en økonomisk krise kradser, holder mange ekstra på pengene, så det bliver en selvforstærkende effekt, for det koster penge at tjene penge. Det skal helikopterpenge være med til at afhjælpe.

Frygten er, at krisen vil have gjort så stort indtryk, at pengene heller ikke sidder løst på den anden side af krisen. Økonomisk mådehold kan ironisk nok være skidt.

Andre partier har budt ind med andre former for helikopterpenge, men Nicolai Wammen vil onsdag overfor Ritzau ikke kommentere de andre forslag konkret, siger han.

Powered by Labrador CMS