Efter voldsomme ødelæggelser: Nu er der uventet dansk hjælp

Statsministeren vil yde dansk hjælp til det tidligere Dansk Vestindien efter orkanødelæggelser på øerne.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil yde støtte til De Amerikanske Jomfruøer efter flere orkaner har hærget øerne. Det fremgår af et brev fra statsministeren til guvernør for De Amerikanske Jomfruøer Kenneth Mapp. Der er sket store ødelæggelser på øerne, i forbindelse med at flere orkaner har ramt øgruppen de seneste uger. Foto: Valentine Autruffe/arkiv/AFP
Udgivet Opdateret

Først var det Irma, og så ramte José. De tidligere danske øer, kaldet Dansk Vestindien, har haft en hård tid med kraftige orkaner. Nu kommer der uventet støtte, skriver Ritzau.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil nemlig yde støtte til De Amerikanske Jomfruøer, som ø-gruppen hedder nu, efter flere orkaner har hærget øerne.

Det fremgår af et brev fra statsministeren til guvernør for De Amerikanske Jomfruøer Kenneth Mapp.

Den danske statsminister skriver i brevet, at danske myndigheder allerede er i kontakt med USAs bureau for katastrofehjælp, Fema.

Det er de for at se på, hvilke konkrete områder Danmark kan bidrage til den hjælp, som Fema allerede har ydet.

Ifølge brevet er Lars Løkke påvirket af situationen i det tidligere Dansk Vestindien.

– Det er med sorg, at jeg har set billeder af folk i nød, ødelagte huse og skadede bygninger på de samme skønne øer, som min kone og jeg havde glæde af at besøge for bare seks måneder siden. Vores tanker er med ofrene og deres familier i disse svære tider, skriver han.

Ødelæggelser

Tilbuddet om hjælp kommer, efter øerne er ramt af massive ødelæggelser under orkanerne Irma og José, der har ramt øerne de seneste uger.

De Amerikanske Jomfruøer er en øgruppe i Det Caribiske Hav. Øgruppen består af de tre hovedøer Sankt Croix, Sankt Jan og Sankt Thomas samt flere småøer.

Øerne var indtil 1917 dansk territorie og hed Dansk Vestindien. Øgruppen blev solgt til USA i 1917 for 25 millioner dollar.

Ifølge USAs nationale orkantjeneste, NHC, er en ny orkan på vej mod blandt andet De Amerikanske Jomfruøer. Den blev ifølge NBC News opgraderet til en kategori 3-orkan mandag aften.

Tropiske orkaner lever af havet

  • Tropiske orkaner starter deres tilværelse over et varmt hav, omkring 26 – 27 °C varmt. Hovedenergikilden til tropiske orkaner stammer fra fordampning fra havoverfladen. Energien tilføres orkanen ved frigørelse af varme i forbindelse med skydannelse.
  • Fordampningen skal være kraftig fra havoverfladen for at få dannet en rigtig tropisk orkan og dette sker kun, når vandtemperaturen er så høj. Derudover kræves den afbøjende kraft – der påvirker alle ting, der bevæger sig på den roterende Jord – corioliskraften. De tropiske orkaner opstår derfor kun mellem de subtropiske højtryk og ca. 5° fra Ækvator, da havet her er tilstrækkeligt varmt og afbøjningskraften er tilstede. På selve ækvator er corioliskraften nemlig 0.
  • Overordnet kan man sige at en tropisk cyklon er en hvirvel i atmosfæren med vedvarende vinde ≥ 32,7 meter pr. sekund. Der er en veldefineret hvirvlende bevægelse med en størrelsesorden på gennemsnitlig ca. 500 kilometer. En organiseret voldsom opstigning af luft (læs: tordenbyger) giver skyspiralerne Der er meget lavt lufttryk i centret, og stærke vinde, der giver store bølger samt voldsom nedbør.
  • En tropisk orkan starter i det små – som en tropisk hvirvel af tordenvejr med meget moderate vindhastigheder. Nogle af dem udvikler sig dog hurtigt til en tropisk storm, og hvis dette sker, får stormen et nummer og følges derefter nøje. Indimellem, men heldigvis sjældent, udvikler stormen sig til en tropisk orkan og nu får den så et på forhånd aftalt navn f.eks. “Katrina”, samtidig med at det store beredskab træder i kraft (se mere om tropiske orkaner’s navne på National Hurricane Center’s hjemmeside http://www.nhc.noaa.gov).

Kilde: DMI

Der er fem kategorier for orkaner. Kategori 3-orkaner betegnes som ekstremt farlige for de områder, de passerer hen over.

Powered by Labrador CMS