Ekspert: Vind kan gøre os uafhængige af kul

Foto: SCANPIX
Udgivet Opdateret

Danmark kan være stolt af sin indsats for vindenergi. Strøm fra vindmøller leverede nemlig 39 procent af danskernes samlede elforbrug sidste år, viser nye tal fra Energinet.dk.

Det er imponerende, mener Frede Blaabjerg, der er professor ved Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet.

»Der er ikke mange samfund rundt omkring i verden, der har lige så stor en andel strøm kommende fra vindenergi som i Danmark, så det er et rigtig flot tal,« siger han og tilføjer, at han ser et stort potentiale i vindenergi.

»Det er vejen mod et samfund, der er mere uafhængig af fossile brændstoffer som eksempelvis kul, og hvis vi gerne vil være helt uafhængige, er der stort potentiale i vindmøllestrøm,« understreger professoren.

Den stigende mængde strøm fra vindenergi skyldes, at der er kommet flere vindmøller rundt omkring i landet. Den politiske målsætning lyder, at vindenergi skal dække halvdelen af danskernes elforbrug i 2020.

»Så vidt jeg kan se, er man ved at bygge yderligere vindmølleparker, som gør, at det vil være umuligt at nå det mål inden for fem år,« siger Frede Blaabjerg.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) er glad for den stigende mængde el fra vindmøller, men ser også nogle udfordringer forude.

»Vi skal lære, hvordan vi bedst bruger den megen vindstrøm. For eksempel producerer vindmøllerne meget strøm om natten, hvor vi forbruger relativt mindre. Så vi skal have flyttet noget af forbruget over på det tidspunkt,« siger ministeren.

Ifølge professor Frede Blaabjerg kan man imødekomme ministerens ønske ved i højere grad at styre vindmøllerne.

»Med den moderne teknik kan man jo styre, hvor meget energi møllerne skal producere, og alternativt kan man sende noget af strømmen til vores nabolande, da vi har forbindelser til Norge og Sverige,« siger professoren.

Powered by Labrador CMS