EL vil have forklaring: -Skandaløst
Finansminister Bjarne Corydon (S) skal snart stå skoleret i et samråd i Folketinget om salget af Dong. Baggrunden er de nye oplysninger om, at finansministeren angiveligt har tilbageholdt en vigtig henvendelse fra Kammeradvokaten.
Det siger Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen (Ø), der har indkaldt til samrådet sammen med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF).
»Det her ser ikke spor godt ud. Hvis finansministeren bevidst har tilbageholdt en vigtig henvendelse fra Kammeradvokaten for finansudvalget i dagene op til den endelige beslutning om at sælge Dong. Denne sag bliver bare mere og mere rådden,« siger Frank Aaen og fortsætter:
»De nye oplysninger underbygger, at det her er skandaløst. Vi spurgte mange gange, om vi måtte få indsigt i, hvem der havde budt, og hvad de havde budt. Men det var lukket land. Vi fik hele tiden at vide, at det var en forretningshemmelighed,« siger han.
Hidtil ukendt notat dukket op
Frank Aaens udmelding kommer, efter Politiken lørdag skriver, at et hidtil ukendt notat fra Kammeradvokaten ikke blev fremlagt for Finansudvalget forud for regeringens omstridte salg af aktier i Dong sidste år.
Det fremgår af det hidtil hemmeligholdte notat, at Finansudvalget havde pligt til at bremse salget af Dong-aktierne, hvis der blev givet et højere bud end de 11 milliarder, de blev solgt for.
Finansminister Bjarne Corydon (S) nægtede dog at fortælle, hvilke andre bud der var givet, og notatet blev angiveligt aldrig fremlagt for Finansudvalget. Det afsløres i en ny bog, »Det bedste bud«, skrevet af Anders-Peter Mathiasen, skriver Politiken.
Notatet er dateret få dage før, salget blev vedtaget af Finansudvalget, og SF trådte ud af regeringen.
»Vi har hele tiden været imod, at man solgte aktier i Dong, men når man nu gjorde det, så skulle man selvfølgelig overholde reglerne og sørge for at få den bedste pris,« siger Frank Aaen, der dog mener, det er for tidligt at tale om konsekvenser, hvis Corydon bevidst har undladt at informere finansudvalget med fuldt overlæg.
»Nu skal alle oplysninger i sagen frem i lyset. Dokumenterne skal frem i finansudvalget, og vi skal diskutere med finansministeren, om det var bevidst, han ikke informerede finansudvalget fuldt ud. Først når vi har set dokumenterne og hørt forklaringen, kan vi tage stillingen til en eventuel konsekvens,« siger han.