EM-evaluering endte med en landstræner-fyring

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Lørdag eftermiddag fortalte Jan Pytlick ved pokalfinalen, om hvor meget han så frem til at føre Danmark frem mod medaljer ved VM næste år på egen grund. Søndag formiddag fik han efter en evaluering af EM-fiaskoen at vide, at han ikke længere er landstræner.

Trods en ordlyd i pressemeddelelsen fra Dansk Håndbold Forbund om at parterne var blevet enige om at afbryde samarbejdet, kan man ikke betegne Jan Pytlicks barske exit som andet end en fyring.

Da kvindernes pokalfinale lørdag blev afviklet i Jysk Arena Silkeborg mellem FCM Håndbold og Team Tvis Holstebro var Jan Pytlick blandt tilskuerne. Men på dette tidspunkt vidste han ikke, at han stopper som landstræner et år før kontraktudløb. Rent faktisk lagde han ved en offentlig interview-seance, som pokalfinale-tilskuerne var vidne til, ikke skjul på, at han så frem mod næste års håndbold-VM i Danmark, hvor medaljer til de ‘rød/hvide’ ville være et realistisk resultat.

»I forbindelse med pokalfinalen afviklede vi en sportslig evaluering af kvindelandsholdets EM-præstation. Udover Pytlick deltog assisterende landstræner (Ulrik Kirkely, red.), DHF’s sportschef (Ulrik Wilbek, red.) og DHF’s næstformand Carsten Grønmann Larsen, red.),« fortæller Morten Stig Christensen.

Han ønsker ikke at fortælle præcist, hvad der skete under mødet. Men faktum er at Jan Pytlick efterfølgende blev indkaldt til et nyt møde søndag formiddag i Nyborg.

»Her deltog jeg selv, Carsten Grønmann Larsen og Jan Pytlick. Mødet foregik i god ro og orden. Her konkluderede vi i enighed, at afbryde samarbejdet med øjeblikkelig virkning,« siger Morten Stig Christensen, der vælger at kalde fyringen af Jan Pytlick for en ‘fritstilling’.

Hvad DHF nu gør i spørgsmålet om, hvem der skal afløse Jan Pytlick, er Morten Stig Christensen ikke særlig meddelsom omkring.

»Processen med at finde en ny træner for kvindelandsholdet bliver nu sat i gang. Men mere kan jeg ikke sige endnu. Men jeg er sikker på, at vi nok skal finde en kvalificeret afløser. Der findes mange dygtige trænere derude,« siger Morten Stig Christensen.

TV2 Sportens håndboldekspert Peter Bruun Jørgensen vil have ‘en hård banan’ som afløser for den fyrede kvindelandstræner Jan Pytlick.  Han håber på, at sportschef Ulrik Wilbek nu går på jagt efter en landstræner, der kan slå ned på den slags fnidder, der prægede optakten til EM-slutrunden i Ungarn og Kroatien.

»Det skal være en hård banan, der kan få styr på alle spillerne og aflive alt muligt fnidder og fnadder. Dem, der ikke vil lytte til piben, skal bare væk. Der skal renses ud. Det skal være en stærk person, der kan lukke munden på mange af de klubtrænere, som også kommer med kritik af det hele. Der skal være ro på baglandet, og det kræver en stærk person, som kan svinge nogle økser og sige, nu går vi denne vej alle sammen. Slut færdig,« siger Bruun Jørgensen, der ser Brasiliens danske succes-træner Morten Soubak som en mulig afløser.

Selvom flere landsholdsspillere fastslår, at de har været glade for at arbejde med Jan Pytlick, bakker de også op om DHF’s beslutning om at fyre landstræneren.

»Jeg stoler på, at det er den rigtige beslutning, og støtter op omkring den,« siger Line Jørgensen.

Sammen med viceanfører Ann Grete Nørgaard var hun 22. december inviteret til EM-evalueringsmøde med DHFs sportschef Ulrik Wilbek.

Ann Grete Nørgaard er enig med anfører Line Jørgensen:

»For mig at se virker det som en rigtig beslutning. Forhåbenlig kan fyringen skabe ny energi på landsholdet,« siger Ann Grete Nørgaard og tilføjer:

»Og det er lige akkurat energi, vi manglede ved EM. Her lykkedes det ikke for Pytlick og os spillere at toppræstere. Så hvis det er dette, der skal til for, at vi om mindre end et år ved VM på hjemmebane kan få succes, er DHF-ledelsens beslutning okay.«

Mens Jan Pytlick er fortid i DHF, er det endnu ikke afklaret, hvad der skal ske med hans assistent Ulrik Kirkely:

»Her og nu har vi valgt at fritstille Jan Pytlick. Hvad angår hans assistent (Ulrik Kirkely, red.) ser vi tiden an. Planen er at vores sportschef (Ulrik Wilbek, red.) snarest tager en snak med Kirkely om fremtiden.« siger DHFs næstformand Carsten Grønmann Larsen.

Powered by Labrador CMS