En helt særlig dag: Nu skal du begynde at faste

Det er askeonsdag, hvilket er startskuddet til, at fasten begynder.

Udgivet Opdateret

Det er ikke sikkert, at du faktisk er klar over, hvilken særlig dag onsdag den 26. februar 2020 er. For det er ikke hvilken som helst onsdag.

Askeonsdag er over os, men det er nok de færreste danskere, der er helt skarpe på, hvad det egentlig indebærer.

Artiklen fortsætter efter videoen

Hvad er askeonsdag?

Askeonsdag er fastetidens første dag.

I kristendommen er fasten den periode mellem fastelavnssøndag og påskeugen. Det svarer til omkring syv uger eller cirka 40 dage.

Fasten er et symbol på, hvad Jesus gik igennem de 40 dage han opholdt sig i ørkenen for at forberede sig på sin mission. En mission der endte med hans korsfæstelse og opstandelse i påsken.

Selv om fasten egentlig lægger op til, at man burde sulte, så handler fasten i kristendommen mere om at forberede sig på påskefesten. Det vil sige, at man i de 40 dage har skåret ned på luksusvarer som kød, æg og hvedemel for så at kunne bruge det til påskefesten.

Hvorfor hedder det askeonsdag?

Dagen har fået sit tilnavn efter den katolske del af kristendommen. Det er nemlig et højdepunkt i den katolske messe, hvor menigheden kommer op til alteret og får slået korsets tegn for panden med aske eller alternativt får strøet aske i håret.

Asken er et symbol på menneskets forgængelighed. Det skal minde os om, at mennesker er intet uden Gud, da mennesket blev skabt af støv og skal ende som støv.

Det vi alle spø'r om

Denne artikel er en del af serien “Det vi alle spø’r om”, hvor vi på Newsbreak.dk forsøger at give nogle af de svar på aktuelle emner, som danskerne søger på søgemaskiner som Google.

I serien forsøger journalisten at give nogle konkrete svar på aktuelle navne, begivenheder og begreber ud fra de søgninger, som vi enten ved bliver lavet på Google – eller de søgninger journalisten formoder kommer i kølvandet på den aktuelle sag.

Det er ikke alle spørgsmål, vi søger svar på, som vi konkret kan besvare. Det kan være svar på fremtidige begivenheder som eksempelvis Tour de France 2021, hvor vi endnu ikke ved hvilke danske ryttere, der deltager – eller i forbindelse med Christian Eriksens skifte til fodboldklubben Inter, hvor vi ikke præcist kan give svar på, hvad han tjener. Men vi forsøger at komme så tæt på som overhovedet muligt.

God læselyst

Uffe Dahl,
Redaktør, Newsbreak.dk

Generelt ses askeonsdag i dag mere som dagen, hvor man kan bryde gamle vaner og starte på en frisk.

Hvornår er der Askeonsdag?

Det er uklart præcist, hvornår man begyndte at fejre askeonsdag. Første gang det stod nævn var i år 960, men det var pave Urban der i 1091 gjorden dagen universel.

Det er ikke en udbredt dag at fejre i den danske folkekirke, men der findes stadig en del kirker, der anerkender dagen.

Datoen for askeonsdag skifter, men huskereglen er, at det er den første onsdag efter fastelavnssøndag.

I 2020 falder den altså onsdag den 26. februar, mens den i 2019 faldt onsdag den 6. marts.

Powered by Labrador CMS