Endelig ved vi det: Derfor har zebraen striber

Forskere står klar med svar efter nøje observationer.

Udgivet Opdateret

Nogle undersøgelser har peget på zebraens striber som et værn mod rovdyr. Andre på, at striberne, der er unikke som det menneskelige fingeraftryk, gør det muligt for dyrene at få øje på artsfæller og muligvis genkende hinanden i en større flok. Så er der forskere, der mener, at striberne giver zebraen bedre temperaturregulering, og endelig er der de, der mener, at striberne holder blodsugende parasitter på afstand.

Og netop den sidste forklaring bekræftes af en ny, engelsk undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort efter nøje observationer. Det skriver DR.dk.

– Det er ret markant at have striber på hele kroppen, og derfor er det spændende for os at vide, hvorfor zebraer har det. Den her undersøgelse underbygger, at en del af forklaringen nok er, at det kan holde snyltere som hestebremere og klæg på afstand, forklarer Mikkel Stelvig, som er zoolog i Zoologisk Have København til Dr.dk.

Forskel på zebraer og heste

Forskerne har i undersøgelsen benyttet sig af og analyseret videoer af hestebremsers opførsel helt tæt på både zebraer og tamheste, der er nære slægtninge. De kunne konstatere, at fluerne godt nok fløj hen til zebraerne, men også, at landingen mislykkes oftere end når det var en hest, der var landingsbane.

– Striberne forstyrrer muligvis hestefluens visuelle system, når den skal til at lande, fortæller professor Tim Caro fra Bristol Universitet, der er en af forskerne bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Heste i pyjamas

Forskerne valgte nu, for at være sikre på, at fluernes ændrede opførelse reelt skyldtes striberne, at give nogle heste et stribet dækken på, og det viste sig at få fluerne til at ændre adfærd. Der var simpelthen færre fluer, der landede på det stribede dækken sammenlignet med et ensfarvet dækken.

Det resultat stemmer ifølge Mikkel Stelvig helt overens med en anden undersøgelse fra 2012, hvor forskere malede forskere striber på heste og undersøgte, hvordan klæg (blodsugende fluer) reagerede. Og udklædningen gjorde, at klægene holdt sig mere væk.

Han siger også, at det ud fra et evolutionært synspunkt giver god mening, for dyr i troperne at undgå blodsugende eller æglæggende snyltere, men også, at det sandsynligvis ikke er den eneste forklaring. For striberne kan sagtens give zebraen mere end en fordel.

– Som regel er der flere faktorer, der gør, at dyr udvikler sig, som de gør. Så at teorien her bliver underbygget, gør ikke, at vi skal afvise de andre forklaringer, forklarer Mikkel Stelvig.

Der er således alle mulige grunde til, at zebraen har striber, og den er da også langtfra alene. I galleriet over artiklen kan man se flere eksempler på stribede dyr.

Powered by Labrador CMS