Få svaret: Kan man dø af grin

Kan man dø af grin? Det svarer to eksperter på. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

“Jeg dør af grin” er et udtryk, vi er mange, der bruger. Nu er der kommet svar på, om det rent faktisk kan lade sig gøre.

Hvad enten, du er til klassisk slapstick-komedie eller moderne sitcoms, så er latter en god ting, der aktiverer gode stoffer i hjernen, men kan latter også slå ihjel?

– En ældre herre i England døde af sit hjertesvigt efter at have grinet i 25 minutter under serien ‘The Goodies’. Hans enke skrev senere og takkede seriens medvirkende for, at hendes mand fik en så morsom afslutning på tilværelsen, siger Jesper Mehlsen, der er overlæge og forskningschef på Frederiksberg Hospital.

Det er Videnskab.dk, der har undersøgt spørgsmålet hos to eksperter.

– Når man griner, holder man luften tilbage og skaber et højt tryk i brystkassen og hjernen. Det betyder, at der ikke løber tilstrækkeligt blod tilbage til hjertet og resten af kroppen. Det udløser en refleks, der får blodtrykket til at falde. Det er kroppens måde at sige: hold op med det pjat og læg dig ned. Gør man ikke det, risikerer man at besvime, siger Jesper Mehlsen.

Døden usandsynlig

Selv om det principielt kan lade sig gøre, så forklarer de to eksperter, at det er højst usandsynligt rent faktisk at grine sig ihjel.

Skulle det ske, så er det formentlig på grund af andre skavanker, der bliver skubbet til, når latteren sætter ind. Så har du aneurismer, skal du passe lidt på med at slå for stor en latter op. Det kan nemlig være en dødelig cocktail.

– Der findes nogle bestemte, arvelige hjertesygdomme, der bliver udløst ved fysisk og psykisk stress samt følelsesreaktioner. Det kunne for eksempel være latter. Men jeg har nu aldrig hørt om, at det skulle være sket, fortæller Søren Peter Olesen, professor ved Biomedicinsk Instituts afdeling for hjerte- og kredsløbsforskning ved Københavns Universitet.

Powered by Labrador CMS