Fadøls-krise: VM og rekordvarme sender bryggerier i knæ

Et ølforbrug udover det sædvanlige kombineret med kulsyre-mangel i Europa tænder advarselslamperne hos bryggerier

Det usædvanligt varme vejr har gjort os usædvanligt tørstige. (Foto: Iris)
Udgivet Opdateret

Kolde øl og sodavand har været i høj kurs i forsommeren, der har været usædvanligt varm i Danmark og resten af Nordeuropa.

Og det er nu ved at skabe en sand øl-krise, skriver DR Trekanten. For en lang række bryggerier er simpelthen ved at løbe tør for den kulsyre, der sikrer bobler i bajerne.

Den lurende krise skyldes, at en lang række af Europas kulsyrefabrikker holder lukket – samtidig med, at vejret er langt bedre end forventet. Desuden har lave priser på ammoniak og høje priser på naturgas – ingredienser i kulsyre – også indvirkning.

Carlsberg garanterer at øllet vil flyde

Men i Danmark kan vi ånde lettet, meddeler Carlsberg.

På Carlsbergs store bryggeri i Fredericia producerer man nemlig selv kulsyre. Her fanges kulsyren under brygningsprocessen, så det store bryggeri er næsten selvforsynende.

– Vi kommer hverken til at mangle Carlsberg under VM eller Tuborg under festivalerne, det kan vi næsten garantere, forsikrer pressechef hos Carlsberg, Kasper Elbjørn.

De største problemer har englænderne. Her er der kun en enkelt kulsyrefabrik, der producerer for tiden. Det kan ifølge The Guardian betyde, at de tørstige englændere inden for få dage må begynde at rationere deres øl- og sodavandsforbrug.

Er du på vej på sommerferie, behøver du dog ikke frygte, at du ikke kan slukke tørsten i varmen. For ifølge Carlsbergs Kasper Elbjørn er det kun en Nordeuropæisk øl-krise:

– Mens vejret har været rekordvarmt her, har vejret i Sydeuropa været ret dårligt, så der har de ikke det samme problem, siger han.

Powered by Labrador CMS