Farligt støv øger risiko for lungesygdom

Hver dag bliver tusindsvis af håndværkere og byggearbejdere udsat for farligt støv på jobbet, der kan give KOL og andre lungesygdomme. Problemet er voksende, siger ledende overlæge.

Antallet af danskere, der rammes af KOL, er så højt, at KOL er en folkesygdom. Genrefoto.
Udgivet Opdateret

Omkring 5.500 personer i Danmark dør hvert år af lungesygdommen KOL, der er den tredjehyppigste dødsårsag i Danmark.

Og risikoen for at få KOL eller andre lungesygdomme øges betydeligt, hvis man dagligt udsættes for cement-, træ- og andet farligt støv på sit arbejde, som det er tilfældet for tusindvis af håndværkere og byggearbejdere. Det skriver Fagbladet 3F.

– Hvis man dagligt arbejder i meget støvede miljøer, er der ingen tvivl om, at det øger risikoen for at få KOL, siger ledende overlæge Ane Marie Thulstrup, Arbejdsmedicinsk Klinik ved Aarhus Universitetshospital.

– KOL på grund af støv er et voksende problem, som der bør være meget mere opmærksomhed på. Vi har håndværkere og arbejdere, der kommer til os og får konstateret KOL. Men vi ser kun en lille del af dem, der bliver syge, siger hun.

Hvad er KOL?

KOL er en kronisk lungesygdom, hvor der sker en forsnævring af luftvejene, og lungevævet bliver ødelagt. Mens lungesygdommen asbestose, der opstår på grund af udsættelse for asbest, giver stive lunger, fører KOL til store lunger.

Newsbreak.dk har tidligere fortalt, at KOL er en af Danmarks folkesygdomme, der koster samfundet en masse penge. Lungeforeningen har tidligere vurderet, at astma, allergi og KOL koster samfundet 20 milliarder kroner årligt.

Antallet af ramte falder ikke

Tidligere fik rygning skylden for KOL, og ifølge Ane Marie Thulstrup er der ingen tvivl om, at rygning både er farligt og også øger risikoen for at få den frygtede lungesygdom.

– Men vi kan samtidig se, at antallet af rygere herhjemme er faldet markant. Uden, at der er sket et fald i antallet af personer, som får konstateret KOL, siger Ane Marie Thulstrup.

Kort om otte folkesygdomme

Lider mindst én procent af den danske befolkning af en given sygdom, kan denne kategoriseres som værende en folkesygdom. Gennem årene har typer af folkesygdomme ændret sig, i takt med at lægevidenskaben og menneskets levevis har ændret sig.

En sygdom kan altså miste titlen “folkesygdom,” som årene går, men på nuværende tidspunkt findes der alligevel otte sygdomme, der kan kategoriseres som værende folkesygdomme.

De otte sygdomme er: 

  • Diabetes
  • Psykiske lidelser
  • Overfølsomhedssygdomme
  • Osteporose
  • Sygdomme og gener, der rammer led, sener, knogler og muskler; muskel- og skeletsygdomme
  • Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)
  • Hjertekarsygdomme
  • Kræft

– Så man er nødt til at lave nogle tiltag, der sikrer, at folk ikke bliver udsat for farligt støv på deres arbejde, siger hun.

Det ønske deler man hos 3F Transport Logistik & Byg i Aarhus, der for nylig var vært for et møde om støvet som en stille dræber.

– Der kommer flere og flere kemikalier og stoffer i de produkter og materialer, som folk arbejder med ude på byggepladserne. I samfundet er et øget fokus på rygning, sundhedsskadelige partikler fra brændeovne, og at bilerne skal forurene mindre, men støvet og stofferne i luften på byggepladserne er et alvorligt og overset problem, siger faglig sekretær Jan Sylvest Andersen, 3F Transport Logistik & Byg i Aarhus.

Artiklen fortsætter under videoen 

Ifølge Danmarks Lungeforening lider op mod 400.000 danskere af KOL. Heraf har omkring 65.000 aldrig har røget. Og undersøgelser har vist, at 70 procent af de faglærte danske bygningsarbejdere arbejder med støvende materialer i mere end en fjerdedel af deres arbejdstid.

Powered by Labrador CMS