Farvel til halogen: EU forbyder pæren i hele Europa

Fra 1. september 2018 træder et EU-forbud mod salg af halogenpærer i kraft

De dyre og energiineffektive halogenpærer bliver forbudt af EU. (Foto: Shutterstock)
Udgivet Opdateret

Snart slukkes lyset. Fra 1. september 2018 ruller EU et forbud mod halogenpærer ud, der har været varslet længe.

Det bliver dog ikke forbudt at købe pærerne – forhandlerne kan blot ikke bestille flere hjem, så det er om at hamstre, hvis man har hang til halogen.

Pærerne giver et kraftigt og varmt lys – til gengæld fyrer de også godt op under elregningen. Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk kan således fortælle, at man kan spare 300 kroner årligt på sin elregning ved at udskifte bare fem halogenspots med LED-spots i sit hjem.

Læs flere råd om, hvordan du kan spare penge på strømmen her: Disse få råd kan spare dig for tusindvis af kroner – årligt

Forbud mod halogenpærer med undtagelser

Men, men, men – der er sjældent regler uden undtagelser. Og således er der også en række særlige tilfælde, hvor der er undtagelser fra EUs forbud mod halogenpærer.

Halogenpærer i biler er således undtaget – det bekræfter Energistyrelsen i en mail til Newsbreak.dk.

Ligeledes er en række svagtlysende halogenpærer undtaget – det gælder blandt andet dem, der ofte sidder i din ovn.

Det er altså primært halogenpærer, der ligner det, man forbinder med en helt normal elpære, der bliver ramt af et forbud.

EUs forbud mod halogenpærer på længere sigt

Der er dog udsigt til, at flere former for pærer kan blive ramt af et forbud.

Men EU er en stor institution, og vender til tider som en supertanker. Det forbud mod halogenpærer, der træder i kraft nu skulle således have trådt i kraft for to år siden.

Derfor er det ikke til at sige, hvornår flere pærer vil blive ramt. Men norske VG skriver, at der i fremtiden også er planer om at afskaffe de andre former for pærer, der benytter sig af halogen.

Powered by Labrador CMS