Fede danskere risikerer disse 11 former for kræft

Overvægt kan give forøget risiko for 11 forskellige kræftformer. Dem kan du blive klogere på her.

Udgivet Opdateret

De fleste er klar over, at overvægt kan medføre en del følgesygdomme. Nu viser et nyt studie, at overvægt også kan være årsag til, at man er mere eksponeret for flere kræftformer.

47 procent af voksne danskere er overvægtige. Det er næsten hver anden.

Det betyder, at det antal voksne danskere har større risiko end normalvægtige for at blive ramt af 11 forskellige kræftformer.

Det skriver The Guardian ifølge Videnskab.dk.

De 11 kræftformer har vi samlet i galleriet over artiklen – her kan du bladre igennem dem.

I en tidligere artikel, vi fortalt, hvilke forskellige symptomer, der kan vise sig at være kræft. Dem kan du se ved at klikke HER.

Advarslen kommer fra en international gruppe forskere, som har gennemgået mere end 200 tidligere studier i fedme og kræft, skriver The Guardian.

Bekræfter tidligere advarsler

Det nye studie bekræfter tidligere advarsler om, at for meget overskydende fedt kan øge risikoen for at få kræft.

– Jeg mener virkelig, at offentligheden og læger er nødt til at være opmærksomme på overvægt med hensyn til kræft. Hvis man fortæller folk, at de skal undgå overvægt reducerer det ikke bare deres risiko for at få diabetes eller hjertekarsygdomme, det reducerer også risikoen for mange forskellige typer af kræft, siger Marc Gunter fra International Agency for Research on Cancer , som er medforfatter på studiet, til The Guardian.

Her viste det sig, at en BMI-stigning på 5 kg/m2 ville øge risikoen for kolorektal kræft (i tyktarm og endetarm) med ni procent blandt mænd, og risikoen for brystkræft efter overgangsalderen med 11 procent for kvinder. De resterende studier var af svingende kvalitet, mener forskerne.

Er du overvægtig?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne personer har et BMI-tal på mellem 18,5 og 25. BMI står for Body Mass Index og den kan du udregne ved at tage din højde og gange den med to. Det tal dividerer du så op i din vægt.

Så hvis du er 173 centimeter høj og vejer 80 kilo, ser det sådan ud:

1,73 x 1,73 = 2,99.

80 : 2,99 = BMI: 26,75. 

Det betyder altså, du er lettere overvægtig. Ender dit BMI-tal over 30 er du i kategorien svært overvægtig. I den kategori befinder cirka 13 procent af den danske befolkning sig.

Studiet viser ikke, hvad det er ved overvægt, som gør risikoen for kræft større.

Studiet er udgivet i British Medical Journal og kan læses HER.

Se galleriet over artiklen.

Har du fået lyst til at vide mere om, hvordan du kan tabe dig, har Sundhedsstyrelsen flere gode råd på sin hjemmeside.

Powered by Labrador CMS