Festivaler får handicap-tjek

Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Gummistøvlerne sidder fast og sokkerne bliver våde. Det er konsekvensen for de fleste gæster, når regnen siler ned over festivalpladsen.

Men hvad nu hvis man sidder i kørestol? Så er »smatten« ikke bare et irritationsmoment, men noget, der gør det helt umuligt at komme frem til scenen, hvor idolerne fyrer den af.

En række danske musikfestivaler bliver i år testet for deres handicapvenlighed. En gruppe medlemmer fra organisationen SUMH – Sammenslutningen af Unge Med Handicap – vil bruge sommeren på at undersøge, om festivalerne er fremkommelige for personer i kørestol eller med andre former for handicap.

»På trods af omfattende myndighedskrav om tilgængelighed er der fortsat rigtig mange steder, som ikke er tilgængelige for mennesker med funktionsnedsættelse. Alle unge skal kunne tage på festival uanset handicap. Derfor skal de fysiske rammer også være sådan, at alle kan være med,« siger projektleder Gustav Z. Brade fra Realdania, der samarbejder om projektet med SUMH, Muskelsvindfonden og Roskilde Festival.

Netop festivalen i Roskilde er den første, SUMH undersøger. De unge handicappede skal blandt andet se nærmere på tilgængelighed, toilet- og badeforhold, serviceniveau, mulighed for at medbringe hjælpere, samt handicappladser under koncerterne.

Senere lægger de vejen forbi blandt andet Grøn Koncert og Vilde Vulkaner i Vordingborg, og deres erfaringer skal munde ud i en rapport med anbefalinger til forbedringer for koncert- og festivalarrangører.

»Festivalerne er unikke muligheder for at blive klogere, fordi du her har et lille prototype-samfund. Det er en boble, der er en lillebitte afspejling af normalsamfundet og altså en genial platform til at undersøge og ikke mindst på sigt også afprøve inventioner for social og fysisk tilgængelighed, fordi byen bygges op på ny hvert år,« forklarer sekretariatsleder Sidsel Munkebo Hansen fra SUMH.

»Samtidig har folk paraderne nede, så det er her, du kan rykke ved folks forestillinger. Du kan i virkeligheden også bruge platformen til at nedbryde fordomme og tabuer, for mennesker med handicap har jo ligeså stor lyst til at tage på festival, høre musik og feste med vennerne som alle andre,« siger hun.

Powered by Labrador CMS