Fire drenge er reddet ud fra grotte: Redningsaktion indstillet

18 professionelle dykkere reddet de første drenge ud fra grotte i Thailand. Aktionen genoptages senere.

En ambulance kører en af de fire drenge, der søndag blev reddet ud fra en grotte efter at have siddet indespærret siden 23. juni. Foto: Pongmanat Tasiri/Scanpix
Udgivet Opdateret

Fire af tolv fodbolddrenge er reddet ud af deres indespærring i en oversvømmet grotte i det nordlige Thailand. Det skete efter en dumdristig og farlig aktion med dykkere.

Det oplyser thailandske myndigheder.

– I dag lykkedes det os at redde fire drenge, som er sendt sikkert på hospitalet Chiang Rai Prachanukrua, siger aktionens leder, Narongsak Osottanakorn.

– Vi sendte alle fire børn sikkert tilbage.

Redningsaktionens næste fase begynder om 10-20 timer, siger han ifølge nyhedsbureauet AP sidst på eftermiddagen dansk tid.

18 dykkere har deltaget i aktionen – 13 udlændinge og fem fra Thailands frømandskorps. De reddede drengene gennem snævre, underjordiske passager, hvor en tidligere thailandsk dykker fredag mistede livet.

Først blev to af drengene fra det thailandsk fodboldhold reddet ud fra grotten. Det oplyste en unavngiven lokal embedsmandskilde.

13 lægehold – et til hver dreng og deres fodboldtræner – var på forhånd placeret ved grotten, hvor redningsaktionen gik i gang natten til søndag lokal tid.

Drengene ville under redningsaktionen være delt op i fire grupper inde i grotten – fire i den første og tre i de øvrige. Fodboldtræneren skal efter planen være den sidste til at komme ud ifølge lokale kilder.

18 professionelle dykkere er sat ind for at redde de i alt 12 drenge og deres træner ud på et tidspunkt, hvor forholdene i grotten er relativt gunstige.

En redningsleder sagde ved redningsoperationens begyndelse, at det ville tage omkring 11 timer at hjælpe de første drenge ud i dagslyset.

– I dag er det D-dag. Drengene er parate til at møde hvilke som helst udfordringer, sagde redningsoperationens leder, Narongsak Osottanakorn.

Hele operationen kan tage tre til fire dage. Men det kan også gå hurtigere.

Pårørende, pressefolk og andre interesserede er samlet nær grottens indgang.

Over 1000 journalister følger redningsoperationen.

De 12 drenge, som er i alderen fra 11 til 16 år, og deres træner gik ind grotten den 23. juni trods advarselsskilte.

Da monsunregnen kom, blev de smalle gange hurtigt oversvømmede, og gruppen blev presset længere og længere ind i grottesystemet.

Sådan foregår svær redningsaktion i Thailand

Fire af tolv fodbolddrenge blev søndag reddet ud af deres indespærring i en oversvømmet grotte i det nordlige Thailand.

Her er detaljerne om redningsaktionen, der fortsætter mandag:

* Fodboldholdet og træneren befinder sig knap fire kilometer fra indgangen til grotten.

* Drengene følges ud af hver to dykkere og reddes ud i mindre hold på mellem to og fire.

* Hver dreng har en helmaske på, der gør det lettere at trække vejret end en egentlige dykkermasker. Dykkerne bærer drengenes iltflasker og følger en line ud af grotten, da der er helt mørkt.

* For at drengene ikke skal gå i panik er de under delvis bedøvelse.

* 13 udenlandske dykkere og fem thailandske frømænd var en del af det redningshold, der hjalp fire drenge ud søndag.

* I alt 90 dykkere har indtil søndag hjulpet til med forskellige opgaver. 40 kommer fra Thailand og 50 er udenlandske – blandt andet en dansk dykker.

* Siden drengene blev fundet, har de modtaget undervisning i at dykke, mens myndighederne har overvejet andre og mindre krævende måder at få dem ud.

* Vejen ud af grottesystemet kræver, at man både dykker, går og klatrer igennem mørke huler og stejle afsatser.

* Omtrent halvvejs når drengene og dykkerne den mest krævende passage, der kaldes “T-krydset”. Her er der så smalt, at dykkerne må tage luftflaskerne af for at komme igennem.

* Nær udgangen har dykkerne oprettet en midlertidig base, hvortil de bringer ilt og andre forsyninger.

* På grund af gunstige forhold søndag valgte redningsholdet at sætte aktionen i gang.

* Redningsaktionen foregår i etaper: Søndag klokken 10.00 lokal tid begyndte den første etape, og søndag aften var de første fire drenge reddet ud af grotten.

* Mandag fortsætter redningsaktionen for de resterende otte drenge og deres træner. Lederen af redningsaktionen har udtalt, at der vil gå “10 til 20 timer” mellem aktionerne. Det svarer til, at den næste etape tidligst begynder klokken 03 dansk tid mandag.

* Hele redningsaktionen kan vare mellem to og fire dage.

* Pauserne mellem redningsaktionerne skyldes, at der er brug for at bringe ny ilt og forsyninger ind i grottesystemet.

* Når drengene bliver hentet ud af grotten bliver de tilset af et stort lægehold. Dernæst bringes de med ambulance og helikopter til et hospital omkring 70 kilometer fra grotten.

* Lægerne skal blandt andet se nærmere på drengenes vejrtrækning og se efter tegn på underafkøling eller såkaldt “grottesyge” – histoplasmose. Det er en særlig lungeinfektion, som kan forårsages af ekskrementer fra flagermus eller fugle.

Kilder: DR, BBC, AP, Reuters og The Guardian.

Da dykkere fandt frem til dem, havde de været indespærret i ni dage.

Powered by Labrador CMS