Fire ud af fem danskere vil også være kristne i 2050

Arkivfoto: Wikipedia.
Udgivet Opdateret

Folk flygter fra folkekirken. Religion er på vej ud af danskernes værdisæt. Sådan har dommedagsprofetierne i mange år lydt for kristendommen, men sådan kommer fremtiden ikke til at forme sig, viser den seneste prognose fra det amerikanske analyseinstitut Pew Research Center.

Centeret kommer i sine beregninger frem til, at 78,6 procent af danskerne i 2050 vil være kristne, hvilket skal holdes op mod de 83,5 procent, der var kristne i 2010. Det skriver Kristeligt Dagblad. I andre Europæiske lande er kristendommen på hastigt tilbagetog, men det er altså ikke tilfældet i Danmark.

»Kristendommen i Danmark har det fint«, vurderer Peter Lüchau, der er religionssociolog ved Københavns Universitet.

Han har i mange år beskæftiget sig med religionsstatistik og kan godt genkende billedet af, at frafaldet ikke er så slemt, som det kunne være:

»Der er ikke noget, der tyder på, at danskerne bliver afkristnede i løbet af de næste 35 år,« understreger han.

Men at vi bliver ved med at være kristne, betyder ikke, at forholdet til religionen forbliver det samme. Kristendommen i Danmark går fra at være kollektiv til at være individuel, forklarer religionssociologen.

»Hvor vi før var kristne på den samme måde og gik i den samme kirke, vil vi i fremtiden stadig gå i den samme kirke, men vi vil være kristne på hver vores måde. Hvad folk vil have ud af folkekirken, vil ændre sig og blive langt mere broget,« vurderer Peter Lüchau.

Folks ændrede behov er man allerede ved at imødekomme i folkekirken ved for eksempel at lave mange forskellige gudstjenesteformer.

Resultaterne kan bruges til at slå fast, at folk er i hvert fald ikke utilfredse med folkekirken, mener religionssociologen, der dog ikke mener det blot skal blive en sovepude.

»Umiddelbart, så gør de det godt i folkekirken. Danskerne tager folkekirken for, hvad den er, og folkekirken behøver sådan set ikke gøre så meget for det. Den skal bare lade være med at dumme sig for meget,« siger Peter Lüchau.

Powered by Labrador CMS