Fjernvarmeværker sænker prisen: Varmen bliver billigere

Foto: Iris/Scanpix (modelfoto)
Udgivet Opdateret

Der er godt nyt til mange danskere med fjernvarme i boligerne. Trods stigende fjernvarmepriser har 170 fjernvarmeværker sænket priserne.

Varmeregningen får et lille nøk nedad.

173 af landets fjernvarmeværker har nemlig sænket priserne det seneste år, viser en opgørelse fra Energitilsynet.

Det er blandt andet den milde vinter, der slår igennem på priserne. Men også fjernvarmeværkernes fokus på effektivitet og bortfaldet af den såkaldte forsynings-sikkerhedsafgift kommer forbrugerne til gode.

Særligt ét sted i landet kan boligejere med fjernvarme juble. Det er nord for Randers, hvor godt 200 forbrugere får varme fra det lille Gassum-Hvidsten Kraftvarmeværk.

Værket har investeret i et halmanlæg og kan nu levere fjernvarme til forbrugerne for knap 14.000 kroner årligt mod tidligere 31.000 kroner for et standardhus.

Allan Malskær er formand for Parcelhusejernes Landsforening og repræsenterer ca. 50.000 boligejere. Han kalder det ‘positivt’, at priserne falder mange steder.

– Men prisfald varer sjældent evigt. Så brug nu de sparede penge på ekstra isolering i huset, så man er bedre rustet, hvis energipriserne pludselig eksploderer, siger han til Newspaq.

Ifølge Allan Malskær har urimelige høje varmepriser nogle steder stavnsbundet boligejere.

Bor man i Hjortekær nord for København, betaler man eksempelvis 37.090 kr. årligt for at opvarme et standardhus på 130 m3, mens det samme forbrug vil koste blot 8.155 kr. årligt, hvis huset ligger i Harboøre.

– Det er markante forskelle i fjernvarmeprisen fra kommune til kommune, og som boligkøber kan det være et parameter, man skal have med i sine overvejelser, siger forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen.

Ifølge Dansk Fjernvarme vil priserne mellem landets fjernvarmekunder dog snart udjævne sig.

35 af landets dyreste værker, de såkaldte barmarksværker, har allerede fået lov til at bruge biomasse og anden brændsel i stedet for naturgas. Det har i gennemsnit skåret knap 7.000 kroner af den årlige varmeregning.

Nu er turen kommet til de næste 50 værker, fortæller pressechef i Dansk Fjernvarme, Torben Øllegaard Sørensen.

– Ved at tage de 50 dyreste på den nuværende liste, bliver prisforskellen udjævnet meget, så forbrugerne på disse værker får en fjernvarmepris nærmere gennemsnittet. Det glæder vi os over på forbrugernes vegne, siger han til Newspaq.

I næste uge holder Dansk Fjernvarme informationsmøder tre forskellige steder i landet for de 50 værker. Det tager et års tid, før forbrugerne for alvor vil kunne mærke de lavere priser.

Fakta:

Fjernvarme bliver til på mange måder, blandt andet ved at aftage overskudsvarme fra kraftværker, industrivirksomheder og affaldsforbrændinger.

Herudover kommer energien fra geotermi, solvarme, flis og halm. Fjernvarmen er nu 52 procent grøn.

Over 1,65 millioner hustande og 3,5 millioner danskere får deres varme fra fjernvarme. Det svarer til 63 procent af alle hustande.

Danmark er internationalt førende inden for fjernvarme. Dansk Fjernvarme er brancheorganisation for fjernvarmeværkerne og har over 400 medlemmer.

Kilde: Dansk Fjernvarme

Newspaq

Powered by Labrador CMS