Flere tusinde afvist ved dansk-tysk grænse i 2016

Syrien, Afghanistan og Irak er de lande, flest personer, der blev afvist ved grænsen i 2016, kom fra.

Grænsekontrollen har nu eksisteret i over et år, og det har gjort, at godt 3000 mennesker er blevet nægtet adgang til Danmark. Arkivfoto: Claus Fisker/Scanpix
Udgivet Opdateret

Næsten 3000 personer blev i 2016 nægtet adgang til Danmark grundet grænsekontrollen i Sønderjylland og Falster.

Det viser nye tal fra Justitsministeriet, som Udlændinge- og Integrationsministeriet har offentliggjort.

Af de knap 3000 personer, der blev afvist under grænsekontrollen i Sønderjylland og Falster i 2016, var næsten halvdelen fra landene Syrien, Afghanistan, Irak, Eritrea og Somalia.

Grænsekontrollen blev indført 4. januar 2016, så der er altså tale om tal, der gør sig gældende for næsten hele 2016.

Tallene er indsamlet efter en forespørgsel i Folketinget om, hvor mange afviste, der var eksempelvis danskere, der havde glemt deres pas under en indkøbstur.

I alt er 2901 personer blevet afvist ved grænsen i Sønderjylland samt ved færgerne på Lolland-Falster.

– Det her beviser lige præcis nødvendigheden af den grænsekontrol, vi har indført, skriver udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i en kommentar.

– Vi stopper de rigtige, der rejser uden id, og det viser mig, at vi har fået langt bedre styr på, hvem der rejser ind i Danmark.

14 tyskere blev afvist

Baggrunden for afvisningerne er mangel på visum, opholdstilladelse eller brug af papirer, der er falske.

Ifølge ministeriet er ingen danskere blevet afvist, mens 14 tyskere er blevet afvist ved grænsen.

– Det her viser, at politiet laver nogle effektive stikprøver, så grænsekontrollen ikke bliver til stor gene for almindelige mennesker.

– Så jeg er bare glad for, at alle de bekymringer, der har været fra forskellige politiske partier om, at grænsekontrollen generer pendlere, der har glemt rejse-id, eller danskere, der har været en tur i grænsekiosken uden pas, har vist sig at være uberettigede, siger Inger Støjberg.

Den midlertidige grænsekontrol mod Tyskland blev indført i starten af 2016. Grænsekontrollen er for nuværende forlænget til maj 2017.

Tallet er baseret på de manuelle opgørelser, der er foretaget af Syd- og Sønderjyllands Politi ved grænsen.

Politiet oplyser i et svar til Folketinget, at dets database ikke er lavet til statistiske målinger men journalisering, og at oplysningerne derfor er “behæftet med en vis usikkerhed”.

Ifølge pasloven skal man som dansk statsborger i øvrigt have sit pas med, hvis man rejser til Tyskland – og tilbage igen.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS