Flere unge tager kokain: Hold øje med dette

Kokain er blevet en fast del af nattelivet omkring de unge. Læs her, hvordan du tager snakken med dit barn.

Udgivet Opdateret

Antallet af unge, der tager kokain, er fordoblet. Og alene inden for den seneste måned har 25.000 unge mellem 15 og 25 år taget kokain.

Det viser en ny rapport fra Center for Rusmiddelforskning.

Og den udvikling vækker bekymring hos landets misbrugseksperter – blandt andet fordi kokain er enormt afhængighedsskabende.

– Kokain har en ung brugergruppe, og de bliver stadig yngre. Samtidig eskalerer kokainmisbrug typisk hurtigere end alkohol og hash, siger Søren Skensved, der er behandlingsansvarlig hos Dansk Misbrugsbehandling.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Overlæge og misbrugsekspert Henrik Rindom fra Stofrådgivningen råder til, at man som forælder løbende tager snakken med den unge.

– Dialog er vigtigt, fordi vi som voksne skal klæde de unge på til at møde de rusmidler, de uvægerligt vil møde. Så tag udgangspunkt i, hvad I har set i nyhederne, og tal om, hvad den unge selv har oplevet i nattelivet, siger han.

I galleriet ovenfor kan du se de typiske tegn på, at di barn tager kokain.

Kan ændre personlighed

Man bør også tage det alvorligt, hvis den unge ændrer personlighed. Det kan være, at vedkommende skifter vennekreds, går markant mere i byen og taber interessen for sine fritidsaktiviteter.

Det kan også være, at den unge trækker sig helt fra familien eller bliver vred, når du spørger ind til hans eller hendes sociale liv.

– Det er alle sammen tegn, som går igen hos kokainmisbrugere, siger Søren Skensved.

Snak om det, når I har ro og overskud – eksempelvis under en gåtur. Og sæt grænser uden at tale dunder.

– Det er forståeligt, hvis man som forælder bliver vred og bekymret. Men det er vigtigt, at man forsøger at bevare en god kommunikation, siger Søren Skensved.

Tal med dit barn

Det betyder ikke, at du skal give køb på dine værdier. Men undlad at råbe og skælde ud, for den unge skal se dig som en medspiller og ikke en modspiller.

– Ellers bliver de unges dagsorden, hvordan de afslører mindst muligt for forældrene. Og så mister man som forælder følingen med, hvad der foregår, siger Søren Skensved.

I fredstid kan I også gøre misbrugssnakken konkret ved at sammenligne med alkohol. For næsten alle kender en person, som har problemer med alkohol.

– Tal om, hvordan de ser personen: Har personen et godt liv? Og kunne du selv forestille dig at leve sådan? De fleste unge er udmærket klar over, hvad det vil sige at være alkoholafhængig, siger Henrik Rindom.

Hvis den unge allerede er på vej ud på en glidebane, skal I søge hjælp. For et kokainmisbrug kan hverken den unge eller forældrene løse alene. Du kan for eksempel ringe til din kommune, som er forpligtet til at yde behandling.

Powered by Labrador CMS