Flugtfange fundet 104 år senere

Manden har været død i et stykke tid.

Det krævede både DNA- og feltarbejde, før resterne af den døde blev endeligt identificeret. Genrefoto.
Udgivet Opdateret

En mand, der flygtede fra et fængsel tilbage i 1916, er blevet officielt identificeret, 104 år efter flugten. Det skriver The Guardian.

Liget af Joseph Henry Loveless blev ret beset fundet i 1979, men det er altså først nu, at man med sikkerhed kan sige, at Joseph Henry Loveless er blevet fundet død.

Artiklen fortsætter under videoen

Joseph Henry Loveless blev født 3. december 1870. Han var gift to gange, og hans første kone ophævede deres ægteskab, fordi han forlod hende. Ifølge The Guardian slog han sig herefter ind på en kriminel løbebane.

Hans anden hustru, Agnes Octavia Caldwell Loveless, blev dræbt 5. maj 1916. Den lokale mediedækning af sagen dengang pegede på, at en mand ved navn Walt Cairns havde dræbt hende, men ifølge et af parrets børn var det nu altså Joseph, der stod bag drabet.

Han blev da også fængslet, men han stak af i maj 1916, og historien kunne være sluttet der, var det ikke fordi en familie, der var ude og lede efter pilespidser, faldt over resterne af et lig i 1979 i nærheden af byen DuBois i Idaho i USA.

Rødbrunt hår

Som årene gik fandt tilfældige borgere flere dele af liget, og for at finde ud af, hvem det var, man havde fundet, slog FBI sig sammen med antropologistuderende og andre forskere fra universitet i Idaho, og eksperterne fandt ud af en del ved at studere resterne.

De kunne sige, at liget var en mand, der kom fra Europa. Han havde rødbrunt hår. Han var død cirka 40 år gammel, og liget havde ligget, hvor det blev fundet i mindst seks måneder. Mandens identitet kunne ikke klarlægges af eksperterne, men de kunne dog sige, at liget var var blevet skilt ad med flere forskellige skarpe redskaber.

I 2019 blev der koblet flere eksperter på sagen, denne gang i skikkelse af organisationen DNA Doe Project, der prøver at identificere døde personer via DNA-banker.

Mere arbejde i marken

DNA-arbejdet førte til mere detektivarbejde, da man nok havde sporet sig ind på de personer, den døde person var efterkommer af. Men da man ikke med sikkerhed kunne sige, hvornår vedkommende var død, var der mange hundrede mennesker, liget kunne være identisk med.

Derfor gik forskerne igang med at kigge på nyhedsartikler, gravsten og lignende fysiske beviser for, at mennesker lever og dør, og man er nu ganske sikre på, at liget er identisk med Joseph Henry Loveless.

Man har fundet hans gravsten, der står over en tom grav. Man ved, at han flygtede fra fængslet 18. maj 1916, og man ved, at han på en efterølgende efterlysningsplakat blev beskrevet som iført det tøj, liget sidenhen blev fundet i, 63 år efter flugten.

Det betyder dog ikke, at sagen er slut, for man ved stadig ikke, hvem der slog Joseph Henry Loveless ihjel. Man ved blot, at han er død.

Powered by Labrador CMS