Flygtningehjælp tvivler på Eritrea-rapport

Newspaq
Udgivet Opdateret

Udlændingestyrelsens rapport om Eritrea er ikke valid, siger Dansk Flygtningehjælp. Man skal se bort fra den.

Brug den ikke.

Sådan lyder det fra Dansk Flygtningehjælp efter, at Udlændingestyrelsen har været i Eritrea for at undersøge forholdene i landet. Det sker efter, at antallet af asylansøgere fra det østafrikanske land er eksploderet til over 2200 i år mod 98 sidste år.

Men Udlændingestyrelsens rapport er ikke valid, siger Dansk Flygtningehjælp.

– Vi er meget, meget kritiske over for rapporten som et fact finding-instrument. Der er mange kritiske punkter i forhold til den måde, oplysningerne er indsamlet og viderebragt på, siger asylchef Eva Singer.

– Nu har vi jo ikke set, hvordan den vil blive brugt, men vi håber ikke, at den vil blive brugt til at give afslag, siger hun.

Rapporten baserer sig på unavngivne kilder, især fra ambassader. Og konklusionen overrasker noget ved blandt andet at fastslå, at dessertører fra hæren ikke mødes med repressalier fra myndighederne, hvis de siger undskyld og betaler en lille ekstra skat, mener hun.

– Der er store problemer i forhold til oplysningernes værdi. De kilder, man har talt med, står jo ikke frem med navn. De er alle anonyme, og det bør man jo reflektere over, siger Eva Singer.

Spørgsmål: Det er vel ikke så kontroversielt at stå frem og sige, at Eritrea er et mere fredeligt land, end man troede?

– Hvorfor gør de det så ikke? Og så vil jeg sige, at mange af kilderne slet ikke har førstehåndsviden om det, de udtaler sig om. Jeg kan slet ikke forstå, hvordan de forskellige ambassade-kilder har den viden, de siger, de har.

– Man har ikke talt med eritreiske statsborgere. Og jeg savner, at man har boret i, om kilderne ved, hvad de taler om. Det vil være dybt problematisk, hvis man anvender denne rapport til at afvise asylansøgere, siger hun.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS