Fødevarestyrelsen på krigsstien: Langer kæmpebøde ud til grøntsagsgigant

Virksomheden ARDO A/S - der i Danmark også kendes under navnet Frigodan - har fået en kæmpemæssig bøde på 80.000 kroner af Fødevarestyrelsen.

Det var disse rodfritter – med produktionsdato den 4. oktober 2018 – som Ardo ikke informerede om i tide. (Foto: Fødevarestyrelsen)
Udgivet Opdateret

I november 2018 skrev Newsbreak.dk, at fødevarevirksomheden Ardo – der også kendes som Frigodan – trak et parti frosne rodfritter tilbage, der var blevet solgt i Føtex- og Bilka-butikker landet over.

En kunde havde fundet et stykke blåt plastik på ikke mindre end 15 centimeter i længden i en af poserne. Og nu viser det sig, at kunden havde kontaktet firmaet allerede den 23. oktober – en måned inden, de trak fritterne tilbage.

– Der er blevet fundet et stykke hårdt plastik, og så går vi ud fra et forsigtighedsprincip ind og trækker produktet tilbage, sagde Anne-Mette Thomsen, sekretær hos Ardo, dengang til Newsbreak.dk.

Ifølge Fødevarestyrelsens kontrolrapport fra deres seneste besøg viser det sig imidlertid, at forsigtighedsprincippet ikke var større, end at man ikke overvejede, at kundehenvendelsen den 23. oktober kunne have relation til, at transportbåndet på deres pakkelinje var gået i stykker under pakning af frosne rodfritter den 4. oktober.

Der blev nemlig ikke skrevet en afvigelsesrapport, da fejlen skete den 4. oktober – og dermed kunne man ikke finde tilbage til fejlen.

Transportbåndet gik i stykker igen

Den 20. november 2018 var den så gal igen, da der skulle pakkes frosne rodfritter hos Ardo. Da gik transportbåndet endnu i gang i stykker – og igen måtte de kassere de varer, der lå på transportbåndet.

Her lader det dog til, at noget dæmrede – for dagen efter, den 21. november, udsendte Ardo deres tilbagekaldelse af rodfritterne med produktionsdato den 4. oktober.

Hos Ardo kalder man sagen for en ærgerlig fejl. Der skulle have været en afvigelsesrapport den 4. oktober, så fejlen kunne have været sporet med det samme, de fandt ud af, at der var endt med at komme plastik med i rodfritterne:

– Der er sket en menneskelig fejl, og det beklager vi dybt – ret meget mere kan jeg desværre ikke siger, siger Anne-Mette Thomsen, sekretær hos Ardo, til Newsbreak.dk.

Hele miseren takserer Fødevarestyrelsen til et tårnhøjt bødeforlæg – 80.000 kroner skal Ardo betale ved kasse et.

Powered by Labrador CMS