Folketinget kræver dansk rengøring på Thule-basen

Foto: Wikipedia
Udgivet Opdateret

Der er fuld enighed fra højre til venstre i Folketinget: Servicekontrakten på Thulebasen i Grønland skal ikke være på amerikanske hænder.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har i de seneste uger været ramt af kritik, efter kontrakten på den daglige drift af Thulebasen gik til et amerikansk selskab i stedet for et grønlandsk/dansk selskab. Lidegaard er blandt andet blevet anklaget for at give Folketinget forkerte oplysninger om kravene i det udbud, som amerikanerne altså endte med at vinde.

Frygten er, at det vil få store konsekvenser for blandt andet den grønlandske fælleskasse og for arbejdspladser og lærlingepladser.

Men torsdag har Folketinget stemt for en hasteforespørgsel, og regeringen skal nu sikre, at servicekontrakthaveren fortsat er dansk/grønlandsk og arbejde for at sikre »Grønland størst muligt afkast af amerikansk militær tilstedeværelse i Grønland, herunder i form af lærerpladser, beskæftigelsesmuligheder samt skatteindtægter«.

Allerede under en debat i folketingssalen onsdag stod det klart, at der var massiv opbakning til forslaget fra Johan Lund Olsen (IA), der er medlem af Folketinget for partiet Inuit Ataqatigiit.

»Den danske regering og den amerikanske regering har fået en klar besked om, at Folketingets partier ikke er tilfredse med den her proces. Der kommer til at ske mere, og det er jeg tilfreds med,« sagde Johan Lund Olsen efter debatten.

Udenrigsminister Martin Lidegaard afventer afgørelsen af en klagesag om udbuddet, der lige nu bliver behandlet ved en amerikansk domstol i New York. Men han understregede, at han ikke er i tvivl om, at grønlandske interesser bliver varetaget, selv om kontrakten er på amerikanske hænder.

»Danmark og Grønland varetager vores interesser, og det har vi gjort hele vejen i denne sag. Og det forventer jeg, at amerikanerne respekterer. Det er min helt klare opfattelse, at amerikanerne ikke har noget andet ønske end det, vi har – nemlig at Thulebasen skal komme det grønlandske samfund så meget til gavn som muligt,« lød det fra Lidegaard.

93 stemte for forslaget, mens 13 stemte hverken for eller imod.

Venstre vil have både statsministeren og udenrigsministeren i et samråd om servicekontrakten på Thulebasen, mens Enhedslisten kræver en redegørelse om udenrigsministerens orientering af Folketinget på et samråd i december.

Powered by Labrador CMS