Forældre lukker øjnene: Børn drikker alkohol

Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Dit barn drikker mere end mit.

Det er angiveligt opfattelsen blandt en stor del af danske forældre til børn mellem 11 og 17 år, viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.

Helt præcis mener 76 procent af undersøgelsens 2.006 adspurgte, at deres børn drikker mindre end gennemsnittet. Men opfattelsen afspejler ikke helt virkeligheden, påpeger Peter Dalum, som er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Unge & Alkoholkampagne »Fuld af liv«.

»De nye tal tyder på, at mange forældre ikke ved, hvor meget deres egne børn egentlig drikker og måske lukker øjnene lidt for det. Samtidig ved vi fra tidligere undersøgelser, at mange forældre melder pas og ikke tror, at deres barn rent faktisk vil lytte, hvis de tager en snak om alkohol,« siger han i en pressemeddelelse.

Mens tre ud af fire forælder tror, at deres barn hælder mindre alkohol i blodet sammenlignet med gennemsnittet, tror kun 23 procent, at deres børn drikker det samme som gennemsnittet. Ingen forældre tror, at deres eget barn drikker mere end gennemsnittet, men samtidig mener tre ud af fire danskere, at de unges alkoholforbrug er for højt.

Hvad forældre tror og mener om unges alkoholvaner, har dog betydning for selve forbruget, for ifølge rapporten drikker 44 procent af de 15-20-årige, der ikke har aftaler med deres forældre omkring alkohol, således mere end fem genstande ved samme lejlighed, mens dette kun gør sig gældende for 22 procent af unge, som har aftaler om alkoholindtaget med deres forældre. Områdechef for sundhed i TrygFonden Mette Meldgaard opfordrer derfor alle forældre til at tage stilling til alkohol og ikke mindst snakke med deres børn om forbruget.

»Vi ved fra undersøgelser, at det er vigtigt, at forældrene har en holdning. Det påvirker faktisk de unge, at de voksne melder ud. Dialogen kunne eksempelvis tage udgangspunkt i den kommende Blå Mandag, men også senere når de unge eksempelvis skal på skiferie med gymnasiet,« siger områdechefen i en pressemeddelelse.

Powered by Labrador CMS