Forbrugerråd advarer imod populære apps

Forbrugerrådet Tænk vil på baggrund af norsk undersøgelse have Datatilsynet til at se på dataindsamling.

Det norske forbrugerråd har afdækket, hvordan virksomheder køber personlige data om vores interesser, vaner og adfærd, når vi bruger apps på vores telefoner. (Genrefoto). Foto: Kasper Palsnov/Scanpix
Udgivet Opdateret

Det norske forbrugerråd har afdækket, hvordan ti populære apps indsamler personfølsomme data og deler dem med tredjepart.

Artiklen fortsætter under videoen

Det er ifølge rådet ulovligt, og derfor har man anmeldt firmaet bag appen Grindr og fem annoncører til det norske datatilsyn, skriver Jyllands-Posten.

Også herhjemme vil Forbrugerrådet Tænk have Datatilsynet ind i sagen.

– Vi forbrugere har også ret til et privatliv i den digitale verden.

– Vi deler derfor det norske forbrugerråds vurdering af, at deling af personlige data i dette tilfælde overtræder europæisk lovgivning.

– I nogle tilfælde er der endda tale om datingapps med uhyre følsomme oplysninger, som vi mister kontrollen over, siger seniorjurist Anette Høyrup, Forbrugerrådet Tænk.

Hun påpeger, at det er så godt som umuligt som forbruger at gennemskue, hvad der sker med ens data, efter at man har hentet en app til telefonen.

Bekymrende tendens

I den norske rapport fremgår det, at den megen data er en del af en stor reklameindustri, der forsøger at samle al information, der er muligt om en given bruger.

Det, som den store dataindsamling kan, er at skabe en profil af, hvem du er som menneske. Dette gøres gennem alt som vores adfærdsmønstre i trafikken til hvad vi søger på på nettet. Men også hvilke apparater vi bruger, hvordan vi gebærder os på de sociale medier og så videre.

Alt dette er med til at skabe et komplekst billede af, hvem vi er som mennesker. Derved er det også muligt for virksomheder, der samler dataen at kortlægge, hvad vores daglige liv går ud på, hvad vores hemmelige tiltrækninger er og hvornår vi er mest sårbare.

– Det massive kommercielle overvågning er systematisk imod vores fundamentale rettigheder og det kan blive brugt til at diskriminere, manipulere og udnytte os. Den omfattende ‘tracking’ har også potentialet til at give seriøs skade til vores forbrugertillid, siger Max Schrems, der er grundlægger af den europæiske NGO noyb, der går ind for privatliv.

Herudover har en nylig rapport fra Amnesty International beskrevet, hvordan de datadrevne forretningsmodeller er en trussel mod menneskerettighederne.

Her rammer det

Grindr er ifølge seniorjuristen formentlig hverken værre eller bedre end andre apps, men udvalgt som en prøvesag, der skal afklare grænserne.

– Det mest følsomme er, at de kan følge os overalt, hvor vi bevæger os i gadebilledet, og at det ryger ud til så mange kommercielle partnere, siger Anette Høyrup.

Når vi som forbrugere downloader en app, accepterer vi typisk nogle vilkår.

Mange svarer ja uden at læse betingelserne. Alligevel mener seniorjuristen ikke, at man kan se dette samtykke som accept af videresalg af oplysninger til tredjepart.

– Det foregår i det skjulte, og det er ikke noget, vi kan sige nej til.

– Så længe, det er skjult, og forbrugeren ikke har et reelt valg, så mener jeg, det er et problem, siger Anette Høyrup til Ritzau.

Det vil det ifølge seniorjuristens vurdering være ønskeligt, at der på internationalt plan laves nogle regler på området.

Men der er også noget, forbrugerne selv kan gøre.

Dette kan forbrugerne gøre

Anette Høyrup råder forbrugerne til at være ekstra opmærksomme, hvis de bruger apps, der indsamler intime oplysninger om dem.

– Vi tester eksempelvis nogle apps, der følger menstruationscyklus. Det er ret mange intime oplysninger, de beder om.

– Når det handler om sundhed, sex og dating, så er det en god idé at tænke sig ekstra grundigt om, siger Anette Høyrup.

I telefonens indstillinger kan man undersøge, om det er muligt at slå unødvendig dataindsamling fra.

Powered by Labrador CMS