Forsker: Trusler så længe der bombes

Trusler og halshugninger vil fortsætte indtil bombardementerne ophører, lyder det fra forsker. Foto: /AP
Udgivet Opdateret

Flere steder ses militante udbrydergrupper fra al-Qaeda erklære sin støtte til Islamisk Stat.

Så længe en koalition forsøger at bekæmpe Islamisk Stat militært i Irak og Syrien, vil Islamisk Stat (IS) opfordre til terror mod statsborgere fra koalitionens lande.

Det siger seniorforsker Lars Erslev Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier ved Københavns Universitet efter at endnu et gidsel er blevet halshugget af IS-sympatisører.

– Det, vi kan være sikre på, er, at lige så lang tid, der er en koalition, der forsøger at bekæmpe Islamisk Stat militært, så vil Islamisk Stat opfordre til at lave terrorisme eller andre ting, og har de selv gidsler, vil de prøve at udnytte det ved at skabe frygt, siger Lars Erslev Andersen til Ritzau.

Onsdag bekræftede Frankrigs præsident François Hollande, at den 55-årige franskmand Herve Gourdel er blevet henrettet ved halshugning i Algeriet. Den militante algeriske gruppe Jund al-Khalifa står bag kidnapningen af franskmanden, og den truede med at henrette ham, hvis Frankrig ikke stoppede med at deltage i bombningerne af Islamisk Stat.

Det gjorde Frankrig ikke, og de militante i Jund al-Khalifa gjorde alvor af deres trusler om at henrette den 55-årige franskmand.

– Det er en gruppering i Algeriet, som gerne vil vise deres troskab overfor Islamisk Stat i Irak og Syrien, og som gerne vil vise deres solidaritet. Det er formentlig en gruppe, der er udsprunget af al-Qaeda.

– Det har vi set flere steder, at grupper, der tidligere har været organiseret under al-Qaedas paraply bryder ud og erklærer sin støtte til kalifatet, siger Lars Erslev Andersen.

Tidligere er tre andre vestlige gidsler blevet ofre for Islamisk Stats brutale metoder i Syrien. De to amerikanske journalister James Foley og Steven Sotloff blev dræbt ved halshugning. De militante islamister havde taget dem som gidsler.

Det tredje vestlige gidsel, der blev henrettet ved halshugning er den britiske nødhjælpsarbejder David Haines.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS