Forskere jubler over skeletfund: Det manglende led?

Professor Lee Berger kysser en kopi af sklet af den nyfundne menneskeart Homo Naledi. Foto: STEFAN HEUNIS/Scanpix
Udgivet Opdateret

Der er fundet rester af en menneskelignende art, der levede i Sydafrika, som kan afsløre flere detaljer om menneskeartens udvikling.

Har menneskeheden fået en ny, sydafrikansk forfader?

Det kunne det tyde på, efter forskere i Sydafrika har fundet skeletstykker fra en tilsyneladende hidtil ukendt menneskeart.

Opdagelsen tæller ifølge BBC stykker fra i alt 15 forskellige skeletter, både børn og voksne. Forskerne, der står bag fundet, konkluderer i tidsskiftet Elife, at personerne højst sandsynligt havde det som ritual at begrave lig, og knytter derfor arten til homo-slægten.

Ifølge professor Lee Berger fra University of the Witwatersrand i Sydafrika, der står i spidsen for forskerholdet, kan den nye art være blandt de første af slægten Homo, som nutidens mennesker tilhører, og arten har formentligt levet i Afrika for omkring tre millioner år siden.

Arten er blevet døbt naledi, og ifølge eksperter kan den være et led mellem primitive primater og det moderne menneske. Professor Chris Stringer fra Natural History Museum i London kalder det en »meget vigtig opdagelse«.

»Det, vi ser, er skabninger, der tyder på, at naturen har eksperimenteret med udviklingen af mennesket. Trods oprindelsen af forskellige typer af menneske-lignende skabninger i forskellige dele af Afrika, overlevede i sidste ende kun en, som gav anledning til mennesket,« siger Chris Stringer til BBC.

De 15 skeletter omfatter begge køn i forskellige aldre – både spædbørn og ældre. Homo Naledi har en lille hjerne på størrelse med en gorillas, små skuldre og lille bækken. Forskerne knytter alligevel arten til menneskeslægten, da kraniet ligner et menneskes, tænderne er relativt små, benene er lange og fødderne ser ud som på moderne mennesker, skriver BBC.

Forskerholdet har betegnet fundene som den største enkeltstående opdagelse af sin slags i Afrika og mener, at det angiveligt vil ændre på de forestillinger, mennesket har om sine forfædre.

Powered by Labrador CMS