Forslag: Rygning forbudt fra årgang 2000 og frem

Vi bør afskaffe rygning ved at gøre det forbudt for de kommende generationer at ryge, lyder forslag fra professor. Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Ingen født efter år 2000 skal have lov til at ryge, mener professor

6.500 færre danskere ville blive ramt af kræft hvert år, hvis alle danskere lagde cigaretterne på hylderne. Og heraf ville knap 5.000 dødsfald kunne undgås.

Sådan lyder beregninger ifølge Politiken fra Kræftens Bekæmpelse og Kommunernes Landsforening (KL), der sammen opfordrer til, at en forebyggende indsats mod kræft kommer til at fylde langt mere på næste års finanslov.

Regeringens sundhedsudspil mangler ifølge formanden for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olesen, et fokus på »det, der virkelig batter noget«.

Han peger ifølge Politiken på rygning som et område, man med fordel kan sætte ind, fordi tobak står for hovedparten af de kræfttilfælde, der kan forebygges.

Professor Knud Juel, Statens Institut for Folkesundhed, er enig i, at der er brug for mere fokus på forebyggelse.

Han går så vidt som til at foreslå, at ingen født efter år 2000 skal have lov til at ryge.

– Det skal være totalt forbudt. Også når de i 2018 bliver 18 år. Derefter skal aldersgrænsen for, hvem der ikke må ryge, hæves, så ingen under 25 år må ryge i 2025, siger Knud Juel til Politiken.

– Det er en gratis lov – det vil intet koste samfundet, men spare en masse i sygdom, lidelse og alt for tidlig død. Der vil heller ikke være nogen, der føler sig snydt eller gået for nær. For intet vil blive taget fra nogen, siger han.

Som det er nu, er det forbudt at sælge cigaretter til unge under 18 år. Alligevel ryger 18 procent af de 15-årige, og det tyder på, at loven ikke bliver overholdt, siger Knud Juel til Politiken.

Powered by Labrador CMS