Forventning skaber falske sms’er

3: Ryst din telefon og du kan rette.Har du uheldigvis skrevet forkert i en sms-besked eller mail på din telefon. Kan du give mobilen et hurtigt ryst, så dukker “Fortryd indtastning” muligheden nemlig op og du kan rette din givne fejl.
Har du uheldigvis skrevet forkert i en sms-besked eller mail på din telefon. Kan du give mobilen et hurtigt ryst, så dukker “Fortryd indtastning” muligheden nemlig op og du kan rette din givne fejl.

Udgivet Opdateret

Hvis du kender til at gribe i lommen, fordi du fejlagtigt troede, at mobilen vibrerede fra en SMS, hører du til den lille halvdel af danskerne, som har oplevet at få en såkaldt fantom-SMS.

Hele 43 procent af danskerne har således oplevet, at telefonen vibrerer i lommen, uden at det er sket, viser en YouGov-undersøgelse foretaget for metroxpress.

Fænomenet fantomvibrations-syndrom er særlig udbredt hos de unge, hvor fire ud af fem har oplevet rysten i bukserne fra en ikke-modtaget tekstbesked.

Derfor tror du der kommer en sms

Kognitionsforsker på Københavns Universitet Kristian Moltke Martiny forklarer, hvor de indbildske vibrationer i lommen kommer fra, og hvorfor det særligt er unge, der snydes af deres hjerne:

»Mobilen betyder mere for unge. Hvis man synes, det er vigtigt at have det her sociale medium til at kommunikere med, så er man ekstra opmærksom på, om mobilen brummer. Derfor vil de informationer, som hjernen får fra eksempelvis en lyd, med højere sandsynlighed blive tolket af unge som en mobil, der vibrerer,« siger forskeren, der også slår fast, at fantom-SMSerne er situationsbestemte.

»Hvis man sidder og forventer, at der kommer en SMS, så vil hjernen være mere tilbøjelig til at tolke eksempelvis en gnidning fra bukserne til at være vibration fra mobilen,« siger Kristian Moltke Martiny til metroxpress.

En undersøgelse fra Indiana University viser, at 89 procent af de studerende i undersøgelsen oplevede fantomvibrationer fra mobiler. For de fleste skete det en gang hver anden uge.

BNB

Powered by Labrador CMS