Frygt for fugleinfluenza: Hundredtusindvis æg destrueres

Op mod 400.000 æg skal destrueres på et rugeri i Sydjylland af frygt for fugleinfluenza.

Mellem 300.000 og 400.000 æg skal destrueres på et rugeri ved Bække. Foto: KJERSTI HJELMEN/Scanpix (Arkivfoto)
Mellem 300.000 og 400.000 æg skal destrueres på et rugeri ved Bække. Foto: KJERSTI HJELMEN/Scanpix (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Et dansk rugeri ved Bække i Sydjylland skal have destrueret flere hundredtusind æg.

Æggene er modtaget fra en stor tysk hønsebesætning, hvor der er fundet fugleinfluenza af den alvorlige type H5N8:

– Vi tager ingen chance. Derfor skal 300.000-400.000 æg destrueres fra rugeriet, fortæller souschef hos Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard, til newsbreak.dk.

Risiko for fugleinfluenza

Fødevarestyrelsen kan ikke udelukke, at der kan være fugleinfluenza inde i æggene:

– Det kan både være inde i æggene eller når de klækkes, forklarer Stig Mellergaard.

Der er fortsat ikke fundet fugleinfluenza i fjerkræbesætninger i Danmark, og Fødevarestyrelsens handling er udelukkende for at forebygge risikoen for smittespredning via nyklækkede kyllinger.

–  Vi gør alt, hvad vi kan for at forhindre fugleinfluenzaen i at brede sig til danske fjerkræbesætninger. Men vi kan ikke holde skansen alene.

– Jeg vil på det kraftigste opfordre alle, der har høns eller andet fjerkræ – uanset hvor få – om at lukke dem inde, hvis muligt, eller i det mindste at sikre sig, at de ikke kan komme i kontakt med vilde fugle eller deres efterladenskaber, siger Stig Mellergaard.

Breder sig med vilde fugle

Fugleinfluenza H5N8 breder hastigt med vilde fugle i flere EU-lande, og den er nu fundet i vilde ænder og svaner flere steder i Danmark.

Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men den er stærkt smitsom mellem fugle og kan betyde stor dødelighed, hvis den breder sig til fjerkræbesætninger.

Fakta om fugleinfluenza H5N8

•Fugleinfluenza smitter normalt ikke til mennesker. I sjældne tilfælde er der dog påvist sygdom hos mennesker, der har haft tæt kontakt til fugle. Læs mere om risikoen for smitte til mennesker på Statens Serum Instituts side Fugleinfluenza.

•Hvis du har rørt ved en død fugl, bør du for en sikkerheds skyld vaske hænderne grundigt med vand og sæbe.

•Den type fugleinfluenza, der nu er fundet er af den højpatogene type H5N8. Det vil sige, at den medfører høj dødelighed blandt de fugle, der bliver ramt.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

– Hvis sygdommen kommer ind bag murene i en dansk fjerkræbesætning, vil det koste tusinder af dyr livet, og samtidig risikerer vi, at eksporten af æg og fjerkræ lukker ned med et milliontab for landbruget til følge, slutter Stig Mellergaard.

Powered by Labrador CMS