Frygtet sygdom lammede og slog ihjel: Sådan fik man udryddet børnedræber

I årtier har Danmark ikke været ramt af et polioudbrud, men sygdommen lever stadig i andre lande.

Polio kan kun behandles via en vaccine. Foto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Polio er en virusinfektion, der opstår akut. I nogle tilfælde angriber det cellerne i centralnervesystemet, hvilket resulterer i, at der opstår børnelammelse.

Børnesygdommen kan ifølge netdoktor.dk, så opleves der i mere end 99 procent af tilfældene med en poliovirus ingen symptomer. Derimod opleves sygdommen nærmere som en influenza-lignendesygdom uden de store følger.

Ifølge Statens Serum Institus hjemmeside, så vil cirka én ud af 200 infektioner  medføre varige, slappe lammelser. Af dem der bliver ramt vil 5-10% af de lammede dø, når åndedrætsmusklerne bliver ramt af sygdommen.

Det sidste registrerede tilfælde af virussen i Danmark var ifølge Dansk Lægemiddel Information tilbage i 1976. I alt blev der i hele verden registreret under 100 tilfælde i 2015, mens det tal i 1988 var 350.000. De andre lande i verden, hvor der i 2015 var registeret tilfælde af polio var Pakistan, Afghanistan – men også i Ukraine.

Symptomer på polio

Når du bliver ramt af en polioinfektion, så er det de færreste, der overhovedet bider mærke i det.

Ved den mildeste form for poliovirus, så er der feber og hovedpine, men også mulighed for diarré, opkast og forstoppelse. Derudover vil der være enkeltstående tilfælde, hvor der optræder tegn på hjernehindebetændelse, hvor hovedpinen har en væsentlig smerte tilknyttet og eventuelle kramper.

Den mest sjældne form af sygdommen er paralytisk poliomylitis, hvor man oplever svage muskler, at man begyder at ryste, problemer med at synke samt vejrtrækningsproblemer.

Sådan smitter polio

Polio er ekstremt smitsom, men det er særligt gennem mad og drikke, at man kan blive smittet, da disse kan indeholde poliovirussen. Men også helt lavpraktisk kan host og nys  sprede sygdommen. Rent teknisk kan polio udryddes helt som sygdom, da denne kun eksisterer hos mennesker.

Behandling af polio

Der findes ingen behandlinger, da sygdommen skyldes et virus. Men man kan undgå smitte, da alle nyfødte tilbydes en vaccination. Denne vaccine betragtes som ufarlig – og netop vaccinen er grund til, at polio anses som udryddet i det meste af verden.

FAQ om polio

Vi har her samlet en lille håndfuld af de mest stillede spørgsmål omkring polio.

Hvordan er fremtidsudsigterne?

Hvis man bliver ramt af lammelserne, så kan man opleve, at de gradvist vil forsvinde efter det første halve år. Men herefter vil man opleve lammelserne som værende permanente – dette kan medføre, at man bliver kronisk invalideret.

I nyere tid har man opdaget, at nogle patienter bliver ramt af post-polio syndrom, hvor man efter flere årtier pludselig kan opleve, at lammelserne bliver pludseligt forværret.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Børnesygdomme

Der findes forskellige typer af børnesygdomme i Danmark. Der er de klassiske, man kan blive immun overfor, hvis man overlever smitte, og en del af dem hænger sammen med de børnesygdomme, der er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Der findes også andre sygdomme, der primært rammer børn. Du kan læse mere om dem ved at følge de nedenstående links til vores artikler om emnet.

Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hib meningitis
Meningitis via pneumokokbakterien
Mæslinger
Fåresyge
Røde hunde
Livmoderhalskræft
Hånd-fod-mund-syge
Skoldkopper

Det, der gør lægen opmærksom, er de slappe muskler. Men ved den mindste mistanke om polio, så vil der blive foretaget en laboratorieundersøgelse, hvor ens afføring vil blive undersøgt for poliovirus.

Hvordan kan jeg undgå polio?

Det kan ikke siges nok gange, at den vigtigste – og sikreste måde – at undgå polio på er at lade sig vaccinere. Ved vaccinationen kan man opnå livslang beskyttelse mod sygdommen, hvis man lader sig vaccinere i alt fire gange.

Denne vaccine mod sygdommen skal gives i alderen tre, fem og 12 måneder, samt når barnet er fyldt fem år.

Powered by Labrador CMS