Genbrug: Smart, godt for miljøet og økonomien

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Halvdelen af det tøj vi køber ender i skraldespanden. Ofte er det kun brugt få gange, men det har aldrig været lettere at genbruge det.

Måske forbinder du genbrugstøj med forvasket tøj, der lugter grimt af mølkugler. Glem det. Genbrugstøj er ikke længere noget, man går i, fordi man ikke har råd til andet. Genbrug er i lige så høj grad en måde at få kvalitetstøj til en overkommelig pris.

For de mindste børn har tidligere ejer af børnetøjsmærket Katvig, Vigga Svensson, skabt abonnementsordningen Vigga.

– Det er en cirkulær abonnementsservice, hvor det samme tøj cirkulerer mellem flere babyer. Tøjet er vores eget mærke og det er lavet i en så god kvalitet, at tøjet kan tåle at blive brugt mange gange uden at blive grimt og forvasket, forklarer hun.

Perioden, man har tøjet, er afmålt efter alder, da børn vokser hurtigst i det første leveår. Jo mindre størrelser, jo kortere tid har man det.

– Børn vokser hele otte størrelser på blot to år, og det er jo ekstremt dyrt at investere i otte garderober. Det er også i den periode, at de slider mindst på tøjet, så det kan jo sagtens bruges igen, hvis det altså er en høj kvalitet, siger hun.

Bytte tøj til rabatkuponer

Genbrug og bæredygtighed er ikke noget, man traditionelt forbinder med H&M, men her har tiderne også ændret sig. Siden starten af 2013 har kunderne kunne bytte deres brugte tøj til rabatkuponer. Tøjet bliver så sendt videre til et eksternt firma, der vurderer, hvad tøjet kan bruges til. Her kan det både blive solgt videre til genbrug (dog ikke i H&Ms butikker), genanvendt til rengøringsklude eller måske endda isoleringsmateriale.

– Vi ønsker at drive vores virksomhed på miljømæssig ansvarlig vis, og det kan blandt andet gøres ved at mindske mængden af tekstilaffald, der smides ud efter brug. Hvert år bliver mange tons tøj og tekstiler smidt ud, selvom 95 procent af dette kan genbruges, fortæller pressemedarbejder i H&M, Marlene Hyre-Dybbro.

Hos Miljøstyrelsen glæder man sig over de forskellige initiativer til genanvendelse af tøjet.

– Eksemplerne på nye forretningsmodeller er godt for levetidsforlængelsen af vores tøj, siger Anne-Mette Lyseholm Bendsen, civilingeniør hos Miljøstyrelsen, til Mediaplanet.com

Hun vurderer, at halvdelen af alt det tøj, vi køber, ender som ren affald, der ikke genbruges på nogen måde.

Smart og billig genbrug

1. LIDTSMARTERE.DK er en hjemmeside ejet af Blå Kors, hvor foreningen via nettet sælger udvalgt, brugt mærketøj til billige penge. Overskuddet går til foreningen.

2. VIGGA.US. For 359 kroner om måneden kan du abonnere på kvalitetstøj til børn i alderen 0-2 år. Når tøjet bliver for småt returneres det, og man modtager noget nyt.

3. SHAREYOURCLOSET.DK. På samme måde som biblioteket kan du låne tøj hos Share Your Closet uden at betale. Du skal blot selv stille noget af dit eget tøj til rådighed for udlån.

4. H&M GARMENT COLLECTING. Hos H&M kan du aflevere dit brugte tøj, der så sendes videre til firmaet I:Collect, der er specialiseret i genbrug. Her kan dit tøj både ende i en genbrugsbutik eller som isoleringsmateriale.

5. TØJCONTAINERE. Endelig er der stadig tøjcontainere fra Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp rundt om i landet. Tøjet sælges billigt af frivillige og overskuddet går til velgørende projekter i ind -og udland.

Newspaq

Powered by Labrador CMS