Giftige larver i dansk ferieparadis: Flere personer på hospitalet

De er let genkendelige - men du skal holde dig væk.

Udgivet Opdateret

Fyrreprocessionsspinderlarver på Bornholm er igen et problem.

I weekenden blev flere personer syge efter at have været i kontakt med fyrreprocessionsspinderlarven. En lille, håret larve, der fremkalder udslæt, stærk kløe og åndedrætsbesvær.

Derfor advare Miljøstyrelsen nu mod de lodne væsener på sin hjemmeside.

Fyrreprocessionsspinderlarver vækker opsigt, fordi larverne går i række. De er set i stort antal i fyrreskovene omkring Dueodde.

“Men tag endelig ikke larverne op, og hold husdyr fra dem! De hårede larver er nemlig giftige og fremkalder udslæt, stærk kløe og åndedrætsbesvær”, skriver Miljøstyrelsen.

Fyrreprocessionsspinderlarver på Bornholm i 2016

Larverne var også et problem i 2016.

Her fortalte Newsbreak.dk historien om hunden Lucca, der havde taget larver i munden og på den måde mistede noget af sin tunge.

Sådan så Luccas tunge ud efter den havde haft et par larver for tæt på. Foto: Privat.
Sådan så Luccas tunge ud efter den havde haft et par larver for tæt på. Foto: Privat.

Tilbage fra en tur på stranden ser familien en halvanden meter lang kæde af larver. Et par af dem ender altså i Luccas mund.

Det er ikke kun tungen, der er ramt – Lucca havde en del fråde om munden, og i den fråde sad sandsynligvis de hår fra larverne, der giver de voldsomme reaktioner. Fråden ramte på et tidspunkt et familiemedlem, der fik udslet og voldsomme allergiske reaktioner på armen, der var ramt af fråden.

Fra træerne til jorden

Larven lever i fyrretræerne på Bornholm ved Dueodde, men nogle gange kommer den altså ned på jorden. Og til mennesker og dyr.

– Larverne har nogle hår på ryggen, der indeholder proteinstoffer, der udløser reaktionerne, fortalte Per Stadel Nielsen, biolog og ekspert i sommerfugle, dengang.

Han ville heller ikke udelukke, at hvis et barn tager sådan en larve i munden, at det kan få alvorlige konsekvenser, måske med en tunge, der simpelthen bliver nedbrudt og falder af.

Episoderne illustrerer, at man skal passe på processionsspinderlarver på Bornholm, nærmere bestemt Dueodde.

Hold dig væk

Miljøstyrelsen skriver, at man i det hele taget skal holde sig væk fra spindene i træerne, larver i kæde, døde larver og tørre larvehuder.

Her kan de giftige hår sidde sidde løse, og de er altså stadig farlige.

Det er også de hår, som larverne kan skyde fra sig.

Sæson for fyrreprocessionsspinderlarver på Bornholm er fra maj til september, men i juli og august kravler de ned fra træerne.

Navnet stammer fra deres måde at bevæge sig på; i en lang procession.

De er nogenlunde sjældne, men fyrreprocessionsspinderlarver på Bornholm er altså ikke et ukendt fænomen.

Powered by Labrador CMS