Godmorgen, det er politiet – du er anholdt

19 personer blev onsdag morgen anholdt. Fordi de havde 'glemt' en bestemt ting.

Udgivet Opdateret

De fleste vil vel egentlig undgå at skylde penge væk. For mange af os er det dog en uundgåelig del af hverdagen.

Én ting er dog vigtig, hvis man gør netop det; at overholde sine forpligtelser over for sine kreditorer.

Gør man ikke det, kan det nemlig blive en rigtig træls affære.

Kreditor kan bede fogedretten om at henvende sig til skyldneren for at få de penge, der ikke er betalt.

Herefter får man en indkaldelse til fogedretten, hvor sagen bliver behandlet.

Hvis man ikke dukker op af sig selv, når man har fået en indkaldelse i sin e-Boks eller forkyndt telefonisk, så er der mulighed for, at næste gang, der bankes på døren, er det ordensmagten, der kommer på besøg.

e-Boks frigiver ressourcer

At der bruges e-Boks til at forkynde indkaldelsen, er der en rigtig god grund til:

– Vi har sammen med Domstolsstyrelsen gennem længere tid arbejdet på projektet om at gøre forkyndelserne digitale. Resultatet er blevet en ændring af retsplejeloven, som flytter forkyndelsesopgaven fra politi og anklagemyndighed til retten. Så fremover vil e-Boks altså være et lovligt medie til forkyndelser med samme retsvirkning, som hvis forkyndelsen var sket personligt, oplyser Ulrik Falkner Thagesen, CEO i e-Boks, på e-Boks’ hjemmeside.

Når e-Boks og Digital Post har vist sig at være velegnede til forkyndelser, skyldes det dels, at der er sikkerhed for modtagerens identitet, fordi brugeren logger ind med sit NemID. Derudover kan den digitale postkasse give myndigheden besked, så snart brevet med forkyndelsen er åbnet.

Også på jobbet

Det er ikke blot på din egen bopæl, politiet kan finde på at dukke op – det kan som sådan også være på dit job. Og det er ikke en høflighedsvisit – det er for at anholde dig og tage dig med direkte i retten.

Det er faktisk også det samme, der sker, hvis du for eksempel bliver stoppet i en rutinekontrol og politiet kører dit navn gennem computeren. Er det udenfor rettens åbningstid får du endda en overnatning i en celle.

I starten af årets første uge offentliggjorde Midt- og Vestsjællands Politi via Twitter og på den daglige døgnrapport, at politiet snart ville afholde en aktion mod de mere end 150 personer, der som borgere i de fire berørte kommuner var efterlyste som udeblevet fra et retsmøde i fogedretten i Roskilde.

15 borgere fulgte den opfordring inden dagens aktion. Der manglede onsdag morgen altså stadig 135 personer til fremstilling.

Derfor var en flok betjente i politikredesen mødt ekstra tidligt ind onsdag morgen – netop for at køre rundt og hente de dårlige betalere. Eller i hvert fald de, der ikke havde reageret på indkaldelsen til fogedretten og derfor var blevet efterlyst.

19 anholdt

Patruljerne nåede at besøge mange adresser og fik kontakt med 19 efterlyste personer, der blev frihedsberøvet med henblik på fremstilling i fogedretten. De 19 personer fordelte sig med 10 fra Køge kommune, tre fra Greve kommune og seks fra Stevns kommune.

På 44 andre adresser traf politiet ikke nogen hjemme, og de fik en seddel i postkassen om, at politiet havde været på stedet for at lede efter dem og med en opfordring om selv at henvende sig i fogedretten.

Henvend dig

Oplysningen om den forestående aktion skulle betragtes som en opfordring til de efterlyste om selv at rette henvendelse i fogedretten på en dag, hvor det passede dem bedre, end når politiet bankede på døren, og politiet håber, at flere efter dagens aktion vil følge opfordringen om at få klaret sin sag i fogedretten, så man ikke pludselig bliver frihedsberøvet på et uventet og måske meget ubelejligt tidspunkt.

Det er ikke første gang, Newsbreak.dk fortæller om aktioner, der får borgere kørt til fogedretten.

14. december blev 18 personer anholdt i en lignende aktion i Guldborgsund Kommune.

Powered by Labrador CMS