-Gør det lovpligtigt

Den eneste måde at få de sidste til at skifte til vinterdæk er ved et lovkrav, mener dækekspert

Kun ved at gøre det lovpligtigt, får man alle til at skifte til vinterdæk. Det mener en leder af et stort dækcenter. Foto: Massimo Grillo
Udgivet Opdateret

Der er kun en måde at få de sidste op mod 400.000 danske bilister til at skifte til vinterdæk: At gøre det lovpligtigt.

Det mener en afdelingsleder ved et stort dækcenter, som Newsbreak.dk har besøgt:

– Det vil være nødvendigt, for så vil de sidste få det gjort. Det ville blive lagt ind i kalenderen ligesom med syn hvert andet år, vurderer Karsten Pedersen fra Superdæk Fredericia.

Han har sammen med sit personale tydeligt mærket, hvor mange der stadig kører rundt på sommerdæk efter det store snefald i den sydlige del af landet sidst i uge 5.

Den seneste optælling fra dækbranchen og Rådet for Større Dæksikkerhed viser, at 372.000 bilister stadig kørte rundt på vinterdæk i starten af februar. Når man gør det så sent på vinterdæksæsonen, har man ifølge Karsten Pedersen ingen intentioner haft om at skifte til vinterdæk:

– Det er ikke Fru Jensen, der ikke får det gjort. Hun er blevet skolet med det fra sin bilsælger. Det er typisk, de lidt kække i klassen, der gambler og siger “det går nok”. Det er dem, vi skal have med, vurderer Karsten Pedersen.

Hvis ikke det var nødvendigt med et lovkrav, så havde alle jo allerede skiftet til vinterdæk, mener Karsten Pedersen fra Superdæk Fredericia. Foto: Massimo Grillo
Hvis ikke det var nødvendigt med et lovkrav, så havde alle jo allerede skiftet til vinterdæk, mener Karsten Pedersen fra Superdæk Fredericia. Foto: Massimo Grillo

Karsten Pedersen tilføjer, at et skift til de rigtige dæk ikke blot er vigtigt for sikkerheden, men samtidigt er det et lille lyn eftersyn.

– Vi laver jo ikke bare et hjulskift. Vi laver en visuel kontrol af undervognen, vi kan se om dækkene bliver slidt skæve, om der er slør i styretøjet, om der er bærekugler, styrekugler eller bremser, der ikke er i orden. Den er nogle af de ekstra services og ekstra sikkerhed, der følger med ved det kortvarige besøg, siger Karsten Pedersen og sammenligner det med en tur til tandlægen:

– Ligesom du går til tandlægen, selvom du ikke har ondt i tænderne. Så får du et eftersyn og en opdatering på, hvordan det ser ud. Når du går derfra, er det rart at vide, at du ikke fejlede noget, forklarer Karsten Pedersen.

Uenige politikere

En mulig indførelse af en lov at om køre med vinterdæk er ikke på den politiske dagsorden lige nu. Men regeringspartiet Socialdemokratiet har tidligere sagt, at det ville arbejde for at gøre det lovpligtigt, når der var glat.

– Vi har fra Socialdemokratiets side sagt , at vi gerne vil kigge på den tyske model, hvor man siger, at det er lovpligtigt at have vinterdæk på, hvis man vælger at køre ud, når det er glatføre. Så man kan altså godt have en bil med sommerdæk på, som man så ikke bruger de dage, hvor det er glatføre, udtalte tidligere transportordfører Rasmus Prehn til TV2 Øst.

Venstre afviste dog ved samme lejlighed, at arbejde for et påbud om vinterdæk.

– Venstre siger nej til lovpligt. Men ja til kampagner osv, som ansporer den enkelte bilist til at påtage sig ansvar for sikker kørsel om vinteren via montering af vinterdæk, udtalte transportordfører Kristian Pihl Lorentzen til TV2 Øst.

Powered by Labrador CMS