Gør du dette med mobilen? Det kan være livsfarligt

Mange danskere sover med mobilen i soveværelset - nogle endda med den i sengen. Det kan være direkte livsfarligt.

Udgivet Opdateret

29. marts kunne Newsbreak.dk fortælle historien om Morten, hvis mobiltelefon eksploderede i soveværelset – få centimeter fra hans hoved.

Nu viser en ny undersøgelse, foretaget af  Opeepl for If Skadeforsikring, at mange danskere kan komme i samme uheldige situation som Morten: Vi sover nemlig i stor stil med vores mobiltelefon i nærheden – en del af os endda med den i sengen.

Undersøgelsen viser, at syv ud af 10 altid har telefonen med i soveværelset om natten. Hele 86 procent har det altid eller nogle gange. Og det er altså ikke kun på natbordet, mobiltelefonen ligger fremme.

Vi har derfor samlet nogle få råd, om fornuft omkring din mobil i galleriet over artiklen. De kan, i yderste konsekvens, måske redde menneskeliv. 

Ifølge undersøgelsen sover hver 7. dansker over 18 år hver nat med telefonen i sin seng.

Det kan indebære en stor risiko, eftersom batteriet kan blive overophedet og bryde i brand.

Det er en udvikling man ifølge forsikringsselskabet bør passe på. Derfor ønsker man herfra at gøre opmærksom på risikoen ved at lade mobilen op i sengen, mens man sover.

– En overophedet mobiltelefon eller gnist kan sætte ild til håret eller til letantændelige materialer som lagen eller gardiner i soveværelset, hvor der er risiko for at en brand breder sig og situationen blive livsfarlig, siger Birgitte Ringbæk, presseansvarlig hos If.

Det er både de 18-29 årige og ældre på 60-80 år, som trækker gennemsnittet op på næsten 15 procent og som svarer, at de ”altid” har mobilen liggende i sengen.

Medtages svargruppen der ”nogle gange”’ sover med mobilen i sengen, er det hos 18-29 årige hele 53 procent.

– Vi får ind imellem anmeldelser om mobiltelefoner, hvor batteriet er brudt i brand under opladning. Det er både sket i biler og i hjemmet. Heldigvis er ingen af vores kunder kommet alvorlig til skade ved disse episoder, men man bliver nødt til at forholde sig til, at det er situationer, som kan udvikle sig meget alvorligt, siger Birgitte Ringbæk.

I Danmark har de berørte kunder samstemmende fortalt, at det kun var, fordi de var i nærheden, at det ikke gik helt galt. I søsterselskabet i Sverige oplevede en kunde, at hendes lejlighed udbrændte, da en iPod gik i brand under opladning.

Har erstattet vækkeuret

Det er måske, trods alt, ikke kun fordi, mobiltelefonejere ikke vil gå glip af nyheder og ‘snaps’, at mobilen nærmest er blevet inventar i soveværelset: 70 procent af danskerne bruger nemlig dagligt mobilen som vækkeur.

Blandt de 18-45 årige er det hele 85 procent. Kun 7 procent af alle aldersgrupper bruger ikke telefonen som vækkeur.

– Det er blevet så udbredt at bruge mobilen som vækkeur, at der nok ikke sker et comeback for det traditionelle vækkeur. Vores anbefaling er, at man forsøger at ændre på sine oplader-vaner og får ladt telefonen op i aftenens løb, så den kan ligge uden tilsluttet opladerkabel, når man sover, på et ikke-brandbart underlag.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.000 tilfældige danskere over 18 år, af Opeepl den 29. marts 2017. Andelen af svar fra det enkelte segment af respondenter i undersøgelsen stemmer overens med procentdelen af det pågældende segment i den danske befolkning.

Powered by Labrador CMS