Guide: Børst barnets bisser uden skrig og skrål

Det skal ikke være en kamp, hver gang barnets tænder skal have en tur med børsten. Men konflikter må heller ikke stå i vejen for god tandhygiejne.

Klik igennem galleriet for at finde ud af, hvad du skal huske, når du skal til at børste dit barns tænder.
Klik igennem galleriet for at finde ud af, hvad du skal huske, når du skal til at børste dit barns tænder.
Udgivet Opdateret

Børnenes tænder skal børstes to gange om dagen, men hvordan skaber man en god rutine, og hvad er det vigtigste at huske?

Det giver to tandlæger her deres bud på.

Børst første tand

Man skal i gang ved første tand, siger Line Staun Larsen, der er tandlæge og videnskabelig assistent ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet.

– Vi anbefaler, at man starter tandbørstningen ved frembrud af den første tand. Og man skal fra start bruge fluortandpasta i en mængde, der svarer til barnets lillefingernegl.

Det er vigtigt, at man ikke smører for tykt et lag tandpasta på, da det ikke er meningen, at man skal sluge det. Og små børn sluger en større andel af tandpasta end voksne, idet de har sværere ved at spytte ud.

– Derfor anbefaler vi heller ikke de tandpastaer, som har en sød smag, da man let kan komme til at overdosere, og så sluger barnet endnu mere, siger Line Staun Larsen.

Vælg en lille børste

Man skal vælge en tandpasta, som har en mængde på mindst 1000 ppm fluorid.

Og så skal man i gang med børsten både morgen og aften. Men man skal ikke bare bruge en hvilken som helst børste, lyder rådet.

– Det er godt at børste i små cirkler og anvende en børste med et lille børstehoved med bløde børstehår. Er børsten for stor, så er det svært at komme rundt i sådan en lille barnemund, siger Line Staun Larsen.

Og så skal man være grundig, siger overtandlægen i Aarhus Kommune, Mette Borum.

– Man skal børste alle tænder på alle flader.

Når barnet hyler og skriger

Men hvordan gør man så det, uden at det ender i hyl og skrig?

– Hvis du står foran barnet, så kommer du ofte til at ramme med tandbørsten inde bagved tænderne, siger Line Staun og fortsætter:

– Du kan derfor lægge det lille barn på puslebordet, eller sidde på gulvet i skrædderstilling og lægge barnet ned i skødet som en tandlægestol, så kan du også holde kinden ud med en finger, så du kan komme rundt om alle tænder, uden at det gør ondt, lyder opfordringen fra Line Staun Larsen.

Det er også en god idé at lægge lidt tid ind imellem tandbørstning og putning, så man får adskilt de to ting med lidt leg og hygge.

– Om aftenen kan man børste efter aftensmaden, men lidt før putning, så hvis der er en konflikt, så forbinder barnet ikke tandbørstning med putning, siger Line Staun Larsen.

Vær konsekvent som forælder

Er der alligevel konflikter om tandbørstningen, så må man godt forsigtigt holde sit barn fast uden at være for hårdhændet. Det nytter i hvert fald ikke at droppe tandbørstningen.

Gode råd om tandbørstning

  • Det er ikke nok at børste tænder. Brug derfor gerne tandtråd eller tandstikker til at få plak, kalk og madrester helt ud af tænderne.
  • Det anbefales, at man bruger en blød tandbørste. Børst altid tænder grundigt i to minutter morgen og aften. Vær aldrig for hård ved tænderne når du børster. Det skal helst gøres blødt.
  • Sørg for at skylle munden efter tandbørstningen, men ikke for meget.

Kilde: Berlingske

– Hvis man vil sit barn det godt, så er man den voksne og får det gennemført, siger Mette Borum.

Det kan også hjælpe at distrahere barnet ved at vise en lille film på en telefon eller tablet, eller man kan synge en sang imens.

– Det vigtigste er at gøre tandbørstning til en vane. For de vaner børn får i barndommen, tager de med i voksenlivet, siger Line Staun Larsen.

Kilder: Line Staun Larsen, Mette Borum.

Powered by Labrador CMS