Guide: Her er sportstøjets største fjende

Dit sportstøj kan risikere at miste sin svedtransporterende effekt, hvis du vasker det med skyllemiddel, lyder en af advarslerne.

Udgivet Opdateret

Ved du hvordan du skal vaske sportstøj?

Det kan ofte være en befrielse at få vasket sit svedlugtende træningstøj, hvis man er flittig bruger af det lokale fitnesscenter eller områdets løbestier. Men det er ikke uvæsentligt, hvordan du vasker dit træningstøj – det gælder særligt det tøj, der er svedtransporterende.

Det skal du undgår, når du vil vaske sportstøj

For selv om skyllemiddel kan være med til at dæmpe de ildelugtende svedlugte, så bør svedtransporterende tøj i virkeligheden slet ikke udsættes for skyllemiddel.

Det fortæller Vera Friis, der er underviser og konsulent på Via Design i Herning.

– Når nogle af de svedtransporterende materialer ikke kan tåle skyllemiddel, er det fordi, at skyllemiddel er et fedtstof, der til dels går ind og lukker for den svedtransporterende evne, som man ønsker at opnå i tekstilerne.

– På den måde får man faktisk ødelagt dét, man har betalt for, fortæller Vera Friis.

Skyllemiddel ødelægger håndklæder

Det er særligt svedtransporterende tøj lavet af polyester, polyamid (nylon) og akryl, som ikke kan tåle skyllemiddel. Det samme gælder tøj, hvor der er en membran i.

Heller ikke træningstøj, der er vandafvisende, har godt af at blive vasket med skyllemiddel.

Men det er ikke kun de syntetiske stoffer, der ikke har godt af skyllemiddel. Også bomuld har ikke godt af fedtstoffet fra skyllemidlet, lyder det fra Vera Friis.

– Vil du gerne have dine håndklæder til at suge godt, så er det en hæmmende faktor, hvis du har givet dem skyllemiddel i forbindelse med vaskeprocessen.

– Det nedsætter nemlig absorberingsevnen i håndklæderne, da fedtstoffet i skyllemidlet lægger sig som en beskyttende hinde uden på fibrene, siger hun.

Undgå helt skyllemiddel

Helt generelt fraråder Vera Friis, at man bruger skyllemiddel i alle vaske.

– Jeg vil gerne fraråde brugen af skyllemiddel til alle tekstiler, fordi det er unødvendigt. Skyllemiddel har jo kun til opgave at blødgøre og dufte, siger hun.

Hos Miljøstyrelsen anbefaler man heller ikke brugen af skyllemidler i tøjvaskningen. Skyllemiddel indeholder nemlig en høj mængde tensider – de stoffer, der vasker tøjet rent.

Lagereddike?

Vask ved 15, 40, 60 eller 90 grader?

15-20°C: T-shirts, bluser, bukser og tøj, du normalt ville vaske ved 30-40°C, og som ikke er bakteriefyldt og meget beskidt.

30-40°C: Vurder, hvor snavset tøjet er, og skru evt. ned på 30°C, hvis dit tøj ikke er alt for beskidt.

60°C: Sengetøj, håndklæder, undertøj og tøj, der kan indeholde bakterier eller støvmider.

90°C: Karklude og tøj, der har været i kontakt med smitsomme bakterier fra fx opkast, diarre eller som du har gjort rent med på toilettet.

Koldvask ved 15°C eller 20°C i stedet for en almindelig kulørtvask, skåner miljøet, fordi din vaskemaskine ikke skal bruge energi på at varme vandet op.

Temperaturen, du kan vaske ved, afhænger dels af indstillingerne på din vaskemaskemaskine, og dels af dit vaskepulver.

Koldvask kræver, at du bruger koldvaskemiddel, da koldvaskepulver er tilsat nogle særlige enzymer, der opløser fedt og snavs ved lavere temperaturer. Almindeligt vaskepulver kan du derfor ikke bruge til vask ved 15°C-20°C
Bakterier dør ikke ved brug af koldt vand – uanset vaskepulverets type
Anvender du ofte koldvandsvaskemidler, er det vigtigt, at du kører en vask uden tøj én gang om måneden ved 90°C. Det er for at fjerne bakterievækst i vaskemaskinen og dermed forebygge dårlig lugt

Bakterier og støvmider i tøjet forsvinder kun, når de er døde. Nogle dør ved 60°C, mens mere hårdføre bakterier først dør ved 90°C.

Dræb bakterier og støvmider ved at følge Sundhedsstyrelsen anbefalinger for tøjvask hos en almindelig familie.

Undertøj, linned, håndklæder, viskestykker, karklude og lignende bør vaskes ved 60°C
Har en person i din familie lus, fnat, smitsom sygdom med bakterier, virus eller svampe skal du vaske tøjet ved 60°C for at undgå smitte i familien. Er du syg, er det derfor praktisk at gå i tøj, der tåler 60°C
Er der pletter af blod, afføring, diarré, opkast eller urin bør vasketemperaturen være 90°C

Bakterier kan få tøjet og vaskemaskinen til at lugte surt og dårligt. Er du plaget af det, kan du vaske med en tom maskine ved mindst 90°C og efterfølgende et skylleprogram

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

Almindeligt vaskemiddel indeholder også tensider, men eftersom at skyllemiddel i virkeligheden er overflødigt, i forhold til om tøjet bliver rent, mener Miljøstyrelsen, at du helt bør undgå skyllemiddel.

– Skyllemidler indeholder som regel også parfume og farve. Det kan være allergifremkaldende, og har ingen effekt på vaskeresultatet, lyder det på Miljøstyrelsens hjemmeside.

I det almindelige tøjvask kan du bruge lagereddike som erstatning for skyllemidlet, da det har samme effekt og samtidig er mere skånsomt for miljøet.

Kilde: Vera Friis.

Powered by Labrador CMS