Guide: Sådan er du stillet på sommerferien

Coronavirus har vendt op og ned på vores sommerferier - læs her, hvordan du er stillet på pakkerejsen.

Udgivet Opdateret

Skal, skal ikke – og hvad nu, hvis den bliver aflyst?

Mange danskere har nok – med god grund – været forvirrede over, hvad der skal ske med årets dyre sommerferie.

Og af en masse forskellige årsager.

Det har fået Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at udgive en guide, der giver svaret på en række – for mange – presserende spørgsmål.

Udenrigsministeriets nye rejsevejledninger

Guiden kommer i kølvandet på, at Udenrigsministeriet torsdag har udgivet nye rejsevejledninger.

Siden 13. marts har Udenrigsministeriet som udgangspunkt frarådet alle ikke-nødvendige rejser til udlandet. Med de opdaterede rejsevejledninger er det ikke længere tilfældet for de fleste lande.

Der er dog lande, Udenrigsministeriet fortsat fraråder rejser til.

Det gælder Irland, Malta, Portugal, Rumænien, Sverige og Storbritannien. Det skyldes smittetryk eller lokale indrejserestriktioner og betydelige karantænekrav.

Det nye rejsevejledningskort viser, hvor “broget” situationen fortsat er, siger ministeren.

– Der er stadig lommer med et højt antal nye smittede og der er stadig lande med indrejsebegrænsninger. Europa er ikke ovre Coronakrisen endnu og det er vigtigt, at man tager sig sine forholdsregler og følger sundheds- og hygiejneråd på rejsen.

Rejsevejledningerne er kun anbefalinger. Det er dermed ikke ulovligt, hvis man ikke følger dem.

Her kan du få pengene tilbage

Hvis du har købt en rejse til et land, som Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til – eksempelvis Portugal – kan du få refunderet det fulde beløb for rejsen. Det gælder uanset, om myndighederne i det gældende land har valgt at åbne landets grænser.

Dine muligheder for at aflyse rejsen gebyrfrit eller hæve købet af rejsen i forhold til COVID-19 gælder alene, hvis Udenrigsministeriet fraråder rejser til destinationen.

Hvis Udenrigsministeriet ikke fraråder rejser til landet, men du ønsker at aflyse rejsen, vil de normale afbestillingsbetingelser i den konkrete aftale og afbestillingsreglerne i pakkerejseloven gælde. I det tilfælde kan rejsebureauet, hvis det følger af aftalen, kræve et rimeligt, standardiseret afbestillingsgebyr. Størrelsen på gebyret vil normalt afhænge af, hvor tæt på afrejsedagen du afbestiller rejsen.

Her bliver det mere kompliceret

Hvis du gerne vil afbestille en rejse til et land, som Udenrigsministeriet ikke fraråder at rejse til, vil det som udgangspunkt være afbestillingsbetingelserne i den konkrete aftale samt afbestillingsreglerne i pakkerejseloven, der gælder.

I det tilfælde kan rejsebureauet, hvis det følger af aftalen, kræve et rimeligt, standardiseret afbestillingsgebyr. Størrelsen på gebyret vil normalt afhænge af, hvor tæt på afrejsedagen du afbestiller rejsen.

Hvis rejsearrangøren aflyser rejsen

Hvis rejsen eller en stor del af den ikke kan gennemføres, har rejsebureauet ret til at aflyse rejsen eller hæve aftalen. Det vil fx være tilfældet, hvis Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til det land, hvortil rejsen går.

Rejsebureauet kan også annullere rejsen, hvis det ikke er muligt at gennemføre den, fx fordi de ikke kan nå at få aftaler på plads med underleverandører, eller der ikke er flyvere, der kan fragte passagerer afsted.

Der kan være andre situationer, hvor rejsebureauet kan aflyse. Fx hvis antallet af personer, der har tilmeldt sig rejsen, er lavere end det minimum, der står i aftalen, vil rejsebureauet kunne opsige aftalen. Rejsebureauet skal underrette dig om opsigelsen inden den frist, der står i aftalen, dog ikke senere end de frister, som er nærmere angivet i pakkerejselovens § 20.

Hvis rejsebureauet opsiger aftalen, har du krav på at få tilbagebetalt samtlige beløb, du har betalt.

Hvis du ikke har hørt fra rejsebureauet?

Coronakrisen har skabt en helt ekstraordinær situation, og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen råder generelt til, at man væbner sig med lidt ekstra tålmodighed.

Hvis du har afbestilt din rejse, men endnu ikke har hørt fra rejsebureauet, og du forgæves har forsøgt at kontakte det for at få dine penge tilbage, kan du kontakte Pakkerejse-Ankenævnet for yderligere information.

Powered by Labrador CMS