Guide: Sådan får du en flot grøn græsplæne

Når nattefrosten er forsvundet, så gå i gang med klargøringen af plænen, så græsset strutter grønt og pænt til forårs- og sommersæsonen.

Udgivet Opdateret

Foråret er på vej, men vinteren kan have sat sine tydelige spor på din græsplæne. Plænen kan være medtaget af især sneskimmel, som slår græsset ihjel og efterlader brune pletter og plamager.

Heldigvis kan den nemt gøres pæn til kommende sommerstunder.

Få gang i din græsplæne efter en hård vinter

For at få gang i græsset så det strutter grønt i forårs- og sommersæsonen, skal man rive plænen igennem med en rive eller bruge en vertikalskæremaskine.

Riv resterne sammen, og fjern sneskimmel, mos, vissent græs og gammelt græsafklip.

Når der kommer lys og luft til planterne, motiveres de til at sætte skub i væksten, forklarer Haveselskabets rådgiver Rie Birk Lauridsen.

– På den måde kan man hjælpe de gamle græsplanter i gang. Er der store bare pletter uden græs, skal man efterså med nye græsfrø, siger hun og uddyber:

– Græsfrøene skal drysses ud og rives igennem, så de bliver dækket af en smule jord. Foråret er et godt tidspunkt at efterså på, for der er både vand og varme i jorden. Spirer det i en tør periode, skal man vande.

Hvad gør man med en lille græsplæne?

På små plæner kan man sætte fut i græsset ved at sætte en havegreb i jorden, vippe den frem og tilbage, så overfladen løsnes, og røddernes iltes, siger fagkonsulent ved Danske Anlægsgartnere Kim Tang.

– Som udgangspunkt vil jeg ikke anbefale at gøre noget ved græsplænen, før jordtemperaturen er cirka otte grader, hvor græsset begynder at vokse og spirer, siger han.

Hvis plænen er meget medtaget og ujævn, kan man topdresse den med en færdigblanding bestående af grus, muld- og kompostjord.

Blandingen fordeles cirka en halv centimeter over hele plænen med bagsiden af en rive. Man kan også blande de nye græsfrø i topdressingen.

Få den perfekte golfbaneplæne

Selv om der er lidt gødning i topdressingen, skal man også give plænen gødning yderligere to-tre gange i løbet af sæsonen.

– Går man efter den perfekte golfbaneplæne, skal man give græsset topdressing hvert år, så plænen bliver helt jævn, siger Rie Birk Lauridsen.

– Man kan også gøre sin græsplæne til en urteplæne med forskellige urter. Urterne kommer af sig selv, hvis man stopper med at gøde og topdresse. Man slipper også for at klippe plænen så tit. Urterne vil samtidig være til gavn for bier og andre insekter.

Ønsker man den trimmede have, skal græsslåmaskinen være toptunet, tilføjer Haveekspert ved Bolius Jesper Carl Corfitzen.

– Det har stor betydning, at græsslåmaskinens knive slibes, ellers bliver de sløve.

Hvornår skal du gøre din græsslåmaskine forårsklar?

Det allerbedste er at gennemgå, tjekke og vedligeholde græsslåmaskinen i efteråret. Så er den forårsklar til den nye sæson. Men du kan også vente med at tjekke den til i løbet af foråret. Bare sørg for at gøre det, inden du slår græsset første gang.

Du har to muligheder: Sende græsslåmaskinen til service eller selv at tjekke den, ved at bruge rådene i artiklen.

Det er selvfølgelig nemmest at sende græsslåmaskinen til det nærmeste autoriserede serviceværksted eller en forhandler af græsslåmaskiner. Det kan især være en god ide, hvis din maskine skal have slebet knive og du ikke selv vil gøre det.

Kilde: Bolius

– Det medfører, at græsset lægger sig ned i stedet for at blive klippet, og det kan give et gulligt skær i stedet for et grønt, siger han.

Klik igennem galleriet ovenover for at få råd til at klargøre plænen her i foråret.

Kilde: Rie Birk Lauridsen.

Powered by Labrador CMS