Hackere bryder ind i politikeres mailkonti

Stortinget været udsat for et omfattende cyberangreb, hvor hackere har brudt ind på e-mailkonti.

Udgivet Opdateret

I Norge har Stortinget været udsat for et omfattende IT-angreb, hvor hackere har brudt ind på adskillige parlamentarikeres e-mailkonti.

I en erklæring fra Stortinget hedder det, at forskellige data er blevet stjålet.

(I videoen over artiklen kan du se, hvordanduundgår at blive hacket).

– Vores analyser viser, at forskellige mængder af data er blevet downloadet ulovligt, hedder det i pressemeddelelsen.

Stortingets direktør, Marianne Andreassen, siger, at “vi ser med stor alvor på sagen”.

– Vi har fuld opmærksomhed på en analyse af situationen, og vi arbejder på at få et fuldt billede af hændelsen og det potentielle skadeomfang, siger Marianne Andreassen i en pressemelding.

Hun siger, at der blev grebet ind over for hackerne for at standse angrebet.

– Disse tiltag havde øjeblikkeligt en effekt, siger Andreassen og understreger, at der hele tiden må arbejdes på at skærpe IT-sikkerheden på grund af et krævende trusselsbillede.

Stortinget oplyser i pressemeddelelsen at det er i tæt kontakt med relevante sikkerhedsmyndigheder efter hændelsen.

Politiet siger, at det er ved at vurdere, hvorvidt der er grundlag for at indlede en efterforskning.

Danskerne bekymret

Selvom 71 procent af alle danskere er bekymret for deres digitale sikkerhed, så er det de færreste der tager selv de mest almindelige forbehold imod hacking.

Det viser en undersøgelse foretaget af Kaspersky.

Bloggeren Maria-Therese Pedersen er blandt de 12% af danskere, der har været udsat for IT-kriminalitet. Hun fik hacket sin e-mail, hvorfra der blev sendt nødråb til hendes bekendte om penge.

”Det er virkelig ubehageligt og grænseoverskridende, at der er nogen som kommer så tæt på ens privatliv. Så fik jeg en masse mails og min telefon kimede ned fra alle mulige mennesker om hvad det var for noget, at jeg skulle bruge penge til,” udtaler Maria-Therese Pedersen.

Tror kun det sker for naboen

Maria-Therese Pedersen lever som blogger og af sin Instagram profil, og det gør hende ekstra sårbar overfor IT-kriminalitet.

Undersøgelsen fra Kaspersky viser, at danskerne tror der er meget stor sandsynlighed for at blive ramt af IT-kriminalitet, men at det ikke er dem selv, der bliver ramt.

”Mange danskere tror, at IT-kriminalitet sker for naboen – men ikke en selv. Mange bliver først bevidst om farerne, når det først er sket for dem selv,” forklarer Thomas Damsgaard, IT-ekspert ved Kaspersky Lab.

Gode råd

IT-ekspert Thomas Damsgaard har et overordnet råd til at gøre det så svært som muligt at blive udsat for IT-kriminalitet.

“Opdater din antivirus på computer og mobil,” forklarer Thomas Damsgaard.

Se alle rådene i videoen over artiklen.

Powered by Labrador CMS