Hel familie hasteindlagt: Så dødsensfarlig er svamp

- Det er meget alvorligt, siger ekspert.

Den snehvide fluesvamp er yderst giftig. Man skal ikke spise mange gram, før den kan være dødelig, forklarer naturvejleder. En familie er formentlig blevet forgiftet af grøn og hvid fluesvamp, oplyser region torsdag. Foto: Jan Jørgensen/arkiv/Scanpix
Udgivet Opdateret

En hel familie – på 12 medlemmer – er torsdag blevet akut indlagt på sygehuse rundt om på Sjælland. Flere især børn er alvorligt syge – med formodentlig leverskader. Det oplyser flere instanser. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i senest udsendte pressemeddelelse skrevet, at det for nuværende kan oplyses, at der er tale om en familie på 12 personer fra Haslev, der har samme bopælsadresse.

Flere medlemmer af familien har ved vist svære forgiftningssymptomer. Hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital i København vurderes det, at der umiddelbart er tale om, at familiens forgiftning skyldes hvis eller grøn fluesvamp. Det har Niels Ebbehøj, der er overlæge på Giftlinjen, sagt til DR.dk.

Politiet arbejder i øjeblikket ud fra en teori om, at “forgiftningen skyldes indtagelse af indsamlede svampe, der har været brugt i madlavning. Hændelsesforløbet er imidlertid stadig ikke klarlagt med sikkerhed,” som det står i pressemeddelelsen.

Dødsensfarlig

Hvis man tager på svampejagt i de danske skove for tiden, er der flere hvide fluesvampe end normalt. Men man skal være meget varsom med ikke at spise dem, da de er yderst giftige.

Det forklarer naturvejleder Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen til Ritzau.

– I år har der været rigtigt mange snehvide fluesvampe. Den har også en dobbeltgænger, som ikke er giftig. Men jeg siger alligevel: Lad være med at spise den.

Ifølge naturvejlederen kan hvid og grøn fluesvamp give ubehagelige symptomer. Man kan ikke behandle selve forgiftningen, men man kan symptombehandle, forklarer Jan Kjærgaard.

– Det er meget alvorligt. Det er nogle af vores allergiftigste svampe. De er velsmagende, men også meget giftige. Har man spist bare lidt af dem, så er de dødelige. Der skal få snese gram til, så 30 til 50 gram, og så er du i alvorlig krise, advarer Jan Kjærgaard, der dog ikke kender til den konkrete sag.

Mavekneb og død

Svampene giver sandsynligvis symptomer i form af maveubehag, koliksmerter, diarré og opkastninger.

– Men det er det mindste af det, for bagefter kommer cellegiften, der angriber lever og nyrer med risiko for lever- og nyresvigt, og inden for en uges tid måske død, siger naturvejlederen.

Der er ifølge naturvejlederen cirka 7000 arter af svampe i Danmark, hvoraf 100 er spiselige, mens ti er alvorligt gifte. Resten er lidt giftige eller smager dårligt.

Region Sjælland har oplyst, at der er iværksat et akut beredskab. Familien er indlagt på flere forskellige sygehuse.

Powered by Labrador CMS