Her blev første barn stukket

Det første barn i alderen fem til 11 år er blevet stukket med coronavaccinen i Region Hovedstaden søndag formiddag

Er man omfattet af tilbuddet om gratis vaccination, som træder i kraft 1. oktober, kan man bestille tid hos lægen, henvende sig på apoteket, eller hvor man plejer at blive vaccineret. Til voksne gives vaccinen med et stik, mens små børn vaccineres med næsespray. (Arkivfoto)
Er man omfattet af tilbuddet om gratis vaccination, som træder i kraft 1. oktober, kan man bestille tid hos lægen, henvende sig på apoteket, eller hvor man plejer at blive vaccineret. Til voksne gives vaccinen med et stik, mens små børn vaccineres med næsespray. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

I Region Hovedstaden har det første barn i den nye vaccinationsgruppe fået et stik med en coronavaccine.

Stikket blev givet klokken 09.20 på Amager Vaccinationscenter, og alle 50 tider, som regionen har lagt ud søndag til børn i alderen 5-11 år, er blevet booket.

Det oplyser Helene Døssing, der er konstitueret vicedirektør i Akutberedskabet i Region Hovedstaden.

Det er indtil videre kun børn på 10 og 11 år, der via forældrene er blevet inviteret til en vaccine. Det er dog ikke oplyst, om det var et 10- eller 11-årigt barn, der lagde arm til stikket klokken 09.20.

Statens Serum Institut har oplyst, at der fredag blev sendt 135.000 invitationer til vaccination til målgruppen. De lander i forældrenes e-Boks, og herefter er det muligt for dem at bestille tid til at få sit barn vaccineret mod coronavirus.

Søndagens vaccinationer er forbeholdt de ældste børn i gruppen. I næste uge vil børn i alderen syv til ni år blive inviteret, mens børn på fem og seks år vil blive inviteret fra 6. december.

Der er 431.256 børn i aldersgruppen 5 til 11 år.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at børnene skal have mindst en forælder med, når de bliver vaccineret.

Lørdag sagde Trine Holgersen, der er direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland, at det ville blive en speciel opgave at give de unge børn vaccinestikket.

- Vi laver et særligt børnespor på lægeovervågede vaccinationscentre i regionen, hvor der kommer til at foregå.

- Her vil der blive afsat ekstra tid til vaccinationen, og så vil der eksempelvis være billeder på væggene, så det virker børnevenligt, sagde hun blandt andet.

Billederne kan eksempelvis være af fodbold- eller popstjerner.

Fredag sagde Sundhedsstyrelsen, at den anbefaler at få børn i alderen 5-11 år vaccineret. Tidligere har det i Danmark alene været muligt for personer på 12 år og opefter at blive vaccineret mod coronavirus.

Styrelsen har ikke et officielt mål for, hvor stor en andel af aldersgruppen der skal vaccineres.

Vicedirektør Helene Probst har dog sagt, at det vil være godt, hvis man når 70 procent.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS