Her er svindlernes yndlingsmål

Det er ældre og svage borgere, der oftest er udsat for misbrug af NemID, konkluderer ny rapport.

Udgivet Opdateret

En ny rapport lavet i samarbejde med Det Kriminal Præventive Råd konkluderer, at der er en helt bestemt borgergruppe, der særligt er udsat for misbrug af NemID. Rapporten Identitetsmisbrug belyst fra flere vinkler konkluderer, at det er ældre og svage borgere, der oftest bliver snydt.

Den første gruppe er svage eller ældre borgere. De er godtroende eller uvidende om, hvad der foregår, når de franarres deres oplysninger. Gerningsmændene går efter ældre borgere eller beboere på bosteder og handicappede,” udtaler lektor Peter Kruize, der har forfattet rapporten, i en pressemeddelelse.

Stigende misbrug

Siden 2010 hvor NemID blev introduceret gør flere offentlige og private tjenester brug af NemID-validering, derfor er NemID også et øget fokus blandt kriminelle.

I 2017 blev cirka 40.000 personer ofre for identitetsmisbrug, og det forventes at stige konkluderer rapporten.

Svindel opkald

Misbruget sker oftest ved, at ofret er blevet ringet op af en svindler, som udgiver sig for at være fra SKAT eller ofrets bank, hvor de forklarer, at de skal bruge NemID-oplysninger.

På Bornholm skete præcis det søndag den 26. maj. Her blev en 65-årig kvinde ringet op af én, der præsenterede sig som Torben Larsen fra Nordeas Hovedkontor i Rønne. Han fortalte, at der var ved at blive overført et større beløb fra hendes konto til en konto i Polen, og at han skulle bruge hendes NemID-oplysninger for at standse overførslen.

Det indvilgede hun i. Derefter tog hun kontakt til et familiemedlem, der ringede til Nordeas Hovedkontor i Rønne, som kunne oplyse, at der ikke var sket sådan en transaktion, som hun var blevet fortalt, skriver Bornholms Politi i døgnrapporten.

Hæfter for misbrug

Der er stor risiko ved økonomisk tab, hvis man er offer for identitetsmisbrug i forbindelse med NemID, oplyser lektor Peter Kruize.

Der gælder ikke samme regler for ofre for misbrug af NemID, som der gør med andet økonomisk svindel. Som offer for misbrug med NemID kan vedkommende ende med at hæfte for et lån eller et produkt, som er underskrevet eller købt med NemID, selv om vedkommende ikke har indgået en aftale omkring det.

Beskyt dine oplysninger

Hvis du vil undgå at blive offer for misbrug af NemID, så har Det Kriminalpræventive Råd fire gode råd, som du kan følge.

Vigtigst af alt anbefaler de, at du beskytter dine personlige oplysninger og dine passwords. Særligt kørekort, CPR-nr., NemID og personlige passwords.

De oplysninger skal være fortrolige og må ikke udleveres til andre.

Du kan læse om alle fire råd i galleriet ovenfor.

Powered by Labrador CMS