Her får du lynhurtigt internet på mobilen

De nyeste mobiltelefoner, der er på gaden, kan håndtere downloadhastigheder på op til 300-450 Mbit/s på det såkaldte 4G-netværk. Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Internethastigheder på op til 300 Mbit/s mobilen er på trapperne. Her har du en guide til, hvordan du kommer med på bølgen.

De mobile internetforbindelser bliver ved med at slå hastighedsrekorder.

Senest har smartphone-producenter som Samsung og Apple sendt nye mobiltelefoner på gaden, der kan håndtere downloadhastigheder på op til 300-450 Mbit/s på det såkaldte 4G-netværk.

Det er ca. ti gange hurtigere end den faste internetforbindelse, flertallet af os i dag bruger derhjemme.

Afhængig af teleudbyder

Men selvom du køber en hurtig telefon i år, er det langt fra sikkert, at din internetforbindelse på mobilen bare vil suse derudaf, påpeger telerådgiver og seniorkonsulent i Netplan, Michael Jensen.

Det afhænger nemlig i høj grad af, hvilken teleudbyder du har, og hvor du bor.

Og med mindre du bor i en storby, er de høje hastigheder ofte meget svære at komme i nærheden af.

– En ting er nemlig, at telefonen understøtter de høje hastigheder, men noget andet er, at dækningen kan være meget begrænset der, hvor du bor, siger Michael Jensen.

Opgraderede master

Det skyldes, at teknologien på de nye mobiler kræver, at du har adgang til en særlig type, opgraderede 4G-telefonmaster, og indtil videre er der stor forskel på, hvor mange master de danske teleudbydere har gjort klar til det hurtige internet, siger han.

Derfor er det heller ikke lige meget, hvilken teleudbyder du vælger.

For eksempel har teleselskabet TDC i udvalgte byer gjort 500 telefonmaster klar til den seneste teknologi – det såkaldte 4G+ eller carrier aggregation – som lover hastigheder på op til 3-400 Mbit/s.

Hos teleselskabet 3 forventer de at have 430 master klar ved udgangen af 2015 i særligt København og Aarhus, mens det på TT-netværket (Telia og Telenor) drejer sig om 100 master inden årets udgang i København og Aalborg.

Tæt på masterne

Noget andet, der spiller ind på hastigheden, er, at du helst skal være så tæt på masterne som muligt, og særligt hvis du skal udnytte det nye 4G+, har du fordel af at bo i en storby, fordi du skal kunne få signalet fra to telefonmaster samtidig.

Og så længe, at teleudbyderne primært udbygger og opgraderer det 4G+ i storbyerne, er det reelt kun få tætbefolkede steder i Danmark, hvor du – i teorien – kan komme i nærheden af de højeste internethastigheder, vurderer Michael Jensen.

Det spiller nemlig samtidig ind på hastighederne, hvor mange der bruger telefonmasterne samtidig. 300 Mbit/s er kun muligt, hvis der er én, der bruger masten, så den oplevede hastighed vil være langt mindre.

Behøver hastighed

Men inden du rykker teltpælene op og flytter til storbyen for at få hurtigere internet, bør du måske overveje, om du virkelig behøver den højeste hastighed på din mobiltelefon.

– I takt med at behovet for at kunne se video på sin mobiltelefon eller tablet i høj kvalitet stiger i disse år, vil behovet for højere hastigheder også stige, men jeg tror, at de færreste vil opleve den store forskel, hvis de primært bruger deres internetforbindelse på telefonen til f.eks. at læse nyheder og tjekke deres mail, påpeger professor ved Aalborg Universitet, Knud Erik Skouby.

Sådan sikrer du dig en hurtig forbindelse på mobilen:

1) Undersøg teleudbydernes dækning:

Du bør undersøge din forventede dækning på selskabernes dækningskort, før du lægger dig fast på en udbyder af mobilt bredbånd. Du finder dækningskortene på selskabernes hjemmesider.

2) Husk på, at telefoner er forskellige. Mange dyre smartphone-modeller kan have en relativt dårlig antenne, og det kan have stor betydning, hvis du bor i et yderområde. Hvis dækningen på det lynhurtige 4G-netværk er dårlig i dit område, kan du måske med fordel vælge en ældre og billigere model.

3) Undersøg, om der er bedre dækning på vej. Mobilselskaberne udbygger løbende deres mobilnet og forbedrer dækningen. På www.mastedatabasen.dk finder du information om selskabernes udbygningsplaner. Så selvom dækningen er dårlig i dag, kan den måske snart blive bedre.

Kilder: Erhvervsstyrelsen, bredbaandsmatch.dk

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS