Her kan din telefon gemme på private oplysninger

Vær påpasselig med at hente apps, hvor du registrerer personlige oplysninger. Det kan havne i de forkerte hænder.

Slet de apps, du ikke bruger. De bliver ved med at høste data, selv når de ikke bliver brugt. Foto: Regis Duvignau/Reuters/ Arkiv
Udgivet Opdateret

Selv om du sletter en app på din smartphone, kan dine oplysninger blive lagret på eksterne servere og derved stadig befinde sig ude i cyberspace.

De kan sælges videre til tredjeparter, som analyserer din adfærd for at sende dig målrettede reklamer, men de kan også havne i kløerne på it-kriminelle, lyder advarslen fra Anette Høyrup, seniorjurist ved Forbrugerrådet Tænk.

Artiklen fortsætter efter videoen

Sårbar og eksponeret

Ifølge seniorjuristen ved Forbrugerrådet Tænk er vi meget sårbare, hvis vi har personlige oplysninger fordelt ud på flere platforme.

– Jo flere oplysninger man har liggende rundt omkring, desto større er risikoen for, at de bliver kastet i grams, hvis der sker datalæk- eller brud. Man er simpelthen mere sårbar og eksponeret, siger hun og fortsætter:

– Kriminelle kan også udnytte den viden i forsøget på at franarre dig kreditkortoplysninger ved at udgive sig for at være fra en virksomhed eller myndighed, du selv er i kontakt med.

Slet apps

Anette Høyrup råder til at slette alle apps, du ikke bruger, og være meget påpasselig med dem, du har liggende.

– Jo mere følsomme oplysninger, man kan registrere i en app, desto mere kritisk ville jeg være ved at hente den i det hele taget, understreger Anette Høyrup, der også er næstformand i Rådet for Digital Sikkerhed.

– For eksempel beder menstruationsapps om oplysninger, hvornår man sidst havde samleje. Og den information kan man risikere bliver solgt til tredjeparter eller kommercielle virksomheder, advarer hun.

Ny lov

I maj 2018 trådte en ny EU-persondataforordning i kraft, som giver lettere adgang til at få slettet sine oplysninger.

Det omfatter også amerikanske- og asiatiskproducerede apps, der skal overholde den europæiske databeskyttelseslov, når de indsamler oplysninger her.

Derfor er det uhyre vigtigt at tjekke, om virksomheden bag appen en kontaktformular eller -oplysninger. Ellers bør advarselslamperne blinke.

Faktisk har du krav på, at virksomhederne sletter dine oplysninger, når du sletter appen, fordi de ikke må gemme informationer, der ikke længere er relevante. Men det er virksomhedernes vurdering.

Det kan koste dyrt

Du kan kontakte dem med din GDPR-sikrede ret som europæer, forklarer Christian Damsgaard Jensen, lektor i datasikkerhed ved DTU Compute.

– Det er en god indgangsbøn, der understreger, at hvis de sidder det overhørig, kan det koste dem dyrt, siger han og fortsætter:

– De største spillere – som Google og Facebook – har så stort et marked i Europa, at det ikke er noget problem. Men downloader du en tilfældig app et tilfældigt sted, må guderne vide, hvem der står bag, siger Christian Damsgaard Jensen.

Så hent dine apps fra de store markedspladser, som sætter betingelser for de virksomheder, som lægger deres apps ud til download der for brugerne.

Powered by Labrador CMS