Her risikerer du at ende med andres gæld

Selv hvis du køber bil hos en brugtvognsforhandler, skal du være opmærksom på restgæld. Forhandleren kan nemlig blot være et mellemled.

Udgivet Opdateret

Du skal have øjnene med dig, hvis du køber brugte transportmidler. For selv om du køber en brugt bil eller båd kontant, kan du risikere at hænge på sælgers restgæld.

Restgæld betyder, at sælger har lånt penge til købet – for eksempel af banken eller et finansieringsselskab – som endnu ikke er tilbagebetalt, og som er knyttet til køretøjet.

Så inden du køber bilen brugt, så tjek, hvad der er tinglyst i Bilbogen.

– Er der en hæftelse, skal man være agtpågivende, inden man lægger pengene. Det gælder også, hvis man køber bilen hos en forhandler, siger økonom Lars Baadsgaard fra Forbrugerrådet Tænk.

Er det et formidlingssalg, er forhandleren nemlig kun mellemled for en privat sælger og får provision af salget, forklarer økonomen. Derfor kan der sagtens være restgæld i bilen.

Pengene kan være væk

Har sælger restgæld, kan en kreditor kræve bilen solgt for at få pengene.

– Så kan man kontakte sælger for at få sine købspenge igen, men ofte er de væk. Ellers skal man gennemtvinge en tilbagelevering, men det er tit meget bøvlet, siger Lars Baadsgaard.

– Og så er der kun rettens vej tilbage ved at anlægge et civilt søgsmål. Men det er meget dyrt.

Tjek det med småt

Er du ikke bilkyndig, kan du få et par professionelle øjne til at løbe alt det med småt igennem.

Og brug under alle omstændigheder en slutseddel, gennemgå den med sælger og få dokumentation for alt, råder Kåre Kvistgaard, indehaver af den uvildige bilrådgivning Autohelper.

Artiklen fortsætter under videoen

Et standardeksemplar af en slutseddel kan findes gratis mange steder online.

– Så bliver man tvunget til at forholde sig til alle de ting, som kan være kritiske – både i forhold til stand, service- og skadeshistorik og eventuel restgæld, siger han.

Uanset hvad sælger siger, så tjek altid Bilbogen selv, og se, om der er hæftelser, for hvor meget, hvornår hæftelsen er registreret og til hvem.

– Er der det, skal man være ekstrem påpasselig, understreger Kåre Kvistgaard.

Gælder ikke kun biler

Der kan også være restgæld i brugte motorcykler, campingvogne og fritidsfartøjer som sejlbåde, motorbåde og motorsejlere.

Også her er oplysningerne offentligt tilgængelige på tinglysning.dk. Du skal bare bruge stelnummer eller nummerpladen.

En restgæld betyder ikke, at du skal afholde dig fra at købe brugt.

– Man skal bare sikre sig, at den er afviklet af sælger og slettet i Tinglysningsbogen af kreditor, inden man skriver under og lægger pengene, siger Lars Baadsgaard.

Powered by Labrador CMS