Højsæson nu: Pas på disse klamme kryb i din mad

Foretrækker du økologiske morgenmadsprodukter, er du ikke alene. Det gør møl nemlig også. Her er de gode råd mod de ubudne gæster.

Udgivet Opdateret

Måske har du hørt at produkter som mel, gryn og mandler faktisk slet ikke har en udløbsdato og tænkt, at den halve pose gryn, der har stået ret længe i køkkenskabet, nok sagtens kan spises.

Det kan det sådan set også, men der er en chance for, at andre allerede er i fuld gang med at spise med – særligt hvis det er økologisk.

– Når man ikke behandler eller bestråler fødevarer, hæver man sandsynligheden for at få skadedyr som møl med. Det er helt naturligt. Møl foretrækker også økologi, forklarer Claus Schultz, der er teknisk chef hos Rentokil, der bekæmper skadedyr herunder møl.

Der findes grundlæggende to slags møl. Dem der kommer ind i dit hjem via dit ægte tæppe, din pels eller din uldtrøje. Så findes der de møl, der lever af den mad, du har stående i dit køkkenskab som gryn, mel, nødder, mandler og krydderier.

Det kræver naturligvis, at produktet er åbnet så møl kan komme ind og lægge æg. Møl kan lægge mellem 200-300 æg af gangen. Det er altid en god idé at lukke madvarer til, men typisk bliver æggene lagt i maden, inden du køber det.

Tjek varerne

Derfor er der ikke meget andet at gøre, end at tjekke madvarerne i køkkenskabet en gang imellem. Her er der produkter, man skal være mere opmærksom på end andre.

– Økologisk mysli skal man lige kaste et kritisk blik på, inden man spiser det. Det er jo et blandingsprodukt, så derfor er chancen det større, siger Claus Schultz.

Han anbefaler, at man opbevarer det i en glaskrukke, så man lettere kan følge med i eventuelle ubudne gæster. Generelt er det en god idé at opbevare fødevarerne i køkkenskabet i en tæt plastikboks. Det vil ikke forhindre møllarver, hvis de allerede findes i maden, men det kan forhindre, at de spreder sig.

– Møllarver kan sagtens gnave sig igennem emballage og videre til næste pose, så man skal helst heller ikke have eksempelvis flere poser af nødder stående op ad hinanden, forklarer Claus Schultz.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke madvarer der er størst risiko for at blive inficeret af møl.

Er guf for møl

Hos det økologiske bageri Aurion, der leverer brød til butikker i hele landet, har man arbejdet med at bekæmpe de små skadedyr i over 40 år.

– Jeg vil anbefale folk at rydde op i deres køkkenskabe en gang imellem og tørre skabene af med eddikevand, siger Jørn Ussing, der er ejer af Aurion, til Ritzau Fokus.

Det kan godt være, at produkter som mel og korn ikke har en udløbsdato, men poser med rester er altså guf for møl.

Sådan får du bugt med møl i køkkenet

– Find madvarerne, der er angrebet af møl og smid dem ud. Møllarverne efterlader spind og små sorte ekskrementer, så det er let at opdage.

– Støvsug godt og grundigt i alle skabene, så der ikke ligger rester af gryn, mel og andre fødevarer tilbage.

– Kom dine madvarer i bøtter, beholdere og plasticposer, hvor de er lukket godt inde.

– Det er sjældent, der er brug for insektmidler i private hjem. Men det kan blive løsningen i sidste ende.

Kilder: Mette Knorr – Skadedyr-ID, Jørgen Fischer – SOS Skadedyr.

– Derfor skal man smide alle de smårester ud, man har liggende. Det gælder særligt i de måneder, hvor er varmt. Her er luftfugtigheden som regel også høj, og det er optimale forhold for møllarverne, forklarer han.

Powered by Labrador CMS